Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Три морета” и България

Снимка: БТА

2021 е годината, в която България ще председателства инициативата „Три морета“. На специална церемония в Талин президентът Румен Радев прие домакинството ѝ от своя естонски колега Керсти Калюлайд. Дигиталната свързаност бе сред естонските приоритети начело на регионалното обединение, както и работата по инвестиционния фонд, от който ще бъдат финансирани проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. Какви трябва да са българските приоритети начело на инициативата, обединяваща 12 европейски държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море?

България няма интерес да остане в периферията на стратегическия съюз, затова важен акцент от речта на българския държавен глава Румен Радев в Талин  бе  необходимостта към инициативата да се присъединят Гърция, Турция и Кипър – коментира пред БНР дипломатът Валентин Радомирски.

България, в лицето на президента прие ангажимента да участва в инфестиционния фонд на минимално ниво, т.е. с 20 млн.евро. Освен това Радев апелира инвестициите, които страните-членки на инициативата правят във фонда да бъдат насочени към образованието.

„Четири от централноевропейските държави членки на  инициативата „Три морета” – Чехия, Австрия, Словакия и Полша,  все още не са дали обещание, че ще се включат и с какви суми в този фонд, докато останали 8 са декларирали участие на минимално ниво, както и България. Това означава, че има подозрение как ще бъдат разпределяни тези инвестиции, в кои отрасли. И тук предложението на президента Радев идва навреме и то е наистина в една сфера, която, справедливо или не, напоследък е загърбвана в Източна Европа” – анализира Валентин Радомирски.

По думите му това е добър ход за българската дипломация и тя показва, че вижда нюанси в позициите на страните от Източна Европа и се старае да намери новото си място. Друг е въпросът, че тези 20 милиона, които страните отпускат, дори да ги насочим към образованието, са недостатъчни. „Явно в България сред определени среди има съображения, доколко да се присъединяваме към Триморието и по какъв начин. Тези съображения не са толкова външно- , колкото вътрешнополитически. Проблемите между Дондуков 1 и 2 /т.е. президент и премиер- бел.ред./ оказват влияние на сумата, която държавата е готова да инвестира в проекта.”

Вече има декларирано желание на една от новосфрмираните политически сили у нас, да се наблегне българското участие в инициативата „Три морета”.

„Но трябва да се има предвид, че в момента инициативата "Три морета" може да стане една от основните, която да предизвика ново разделение в Европейския съюз. Трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като това не е в полза на България” – алармира дипломатът Валентин Радомирски. „Ние не бива да попадаме в източноевропейски блок, независимо как ще се нарича той, Триморие или по друг начин, който се противопоставя на старата Европа.Трябва да укрепваме връзките с Европа, защото това е единственият засега източник на някакви гаранции за нашата сигурност", категоричен беше той.

Инициативата „Три морета“ е създадена през 2016 година, като генезисът ѝ е още от времето на студената война. Тя стъпва на  стратегията за Интермариум, развит като санитарен коридор срещу болшевишка Русия от полските военни. „След събитията в Украйна и Киев през 2014-а, се създадоха благоприятни условия за възраждането ѝ, тъй като в Украйна дойде на власт правитество, което искаше по-голяма интерграция със Запада”, обясни Радомирски. Приоритетите ѝ днес вече не са толкова военностратегически, а насочени към развитието на източноевропейските страни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30