Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес - с маски и на открито

Снимка: БГНЕС

Като противоепидемична мярка срещу Covid-19 се въвежда изискването за носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места от 22 октомври, информира Министерството на здравеопазването.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Това разпорежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в нова заповед.

Изключения се предвиждат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, за спортуващите на открито и закрито, за участниците в конгресно-конферентни мероприятия и по време на изказванията им, за водещите и гостите в телевизионни предавания. Маските на открито не се изискват при децата до 6-годишна възраст. 

Пълния текст на заповедта вижте ТУК.

В много населени места в страната са засилва контролът по спазване на противоепидемичните мерки. 

В София екипите на Столичния инспекторат, съвместно с полицията, ще извършват проверки в търговските обекти и градския транспорт за носенето на маски.

От днес ще се намали интервалът на влаковете в метрото в пиковите часове, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20

България днес – 3 май 2024 г.

Разпети петък е – ден на смирение и тишина! Примесено с вяра и любов към живота и ближния е изпълнено и специалното издание на "България днес" на 3 май. В него говорим за символите на най-тъжния за християните ден и ще ви срещнем с две, привидно много..

публикувано на 03.05.24 в 08:00