Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Казусът със Закона за радиото и телевизията - с реакции и в парламента

Вежди Рашидов отказва да внесе промените без постигнато съгласие

| обновено на 22.10.20 в 17:40
Снимка: БГНЕС

Народните представители от БСП, както и независимите депутати, напуснали групата на БСП, поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов във връзка с предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията, предаде парламентарният репортер на БНР Даниел Инков. 

Независимите настояват за изслушване на генералните директори на БНР и БНТ, както и на медийните експерти, работили по текстовете в проекта: "Възмутени сме от изнесените факти от генералния директор на БНР господин Андон Балтаков, предизвикали като естествена негова реакция - подаване на оставка. Това за пореден път дава аргументи за натиск върху обществените медии и подчиняването им на механизми за политически манипулации".

По-рано днес Министерството на културата излезе с позиция по повод подадената вчера от генералня дректор на БНР Андон Балтаков оставка. Заради подмяна в текст от проектозакона за радиото и телевизията, вече одобрен от БНР, Балтаков поска оставката на министъра на културата Боил Банов. 

В становището на Министерството на културата се подчертава, че целият законопроект е публикуван на интернет страницата на ведомството и до 18 ноември "могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни", включително от Българското национално радио. „Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии“ – пише още в позицията, публикувана и на официалния уеб сайт на ведомството

„Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена“. Това каза пред БНР Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите в парламента. 

Според него досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията. Подробностите вижте ТУК


Още от категорията

3327 нови случая на коронавирус от направени 9179 PCR теста​

3327 са новите случаи на коронавирус в България, установени за последните 24 часа. Това са 36,25%  от направените 9179 PCR теста. Най-много са новорегистрираните случаи в София – 754, следват Пловдив - с 322, Варна - с 266,  и Стара Загора - с 248..

публикувано на 28.11.20 в 09:38

Оскверниха български паметник в Охрид, МВнР излезе с остра позиция

Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид, се казва в позиция на Министерството на външните ни работи, изпратено до медиите...

публикувано на 27.11.20 в 22:07

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43