Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кодът по БУЛСТАТ на физическите лица от десетзначен става деветзначен

Снимка: БТА

Кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, и на другите физически лица – осигурители, от десетзначен се редуцира на девет знака. Това реши окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за регистър БУЛСТАТ, предаде БТА.

В 14-месечен срок след обнародването на закона Агенцията по вписванията ще преобразува служебно 10-значния ЕИК за физическите лица на 9-значен код. 

В момента 10-значният код по БУЛСТАТ на физическите лица съвпада с единния граждански номер или личния номер на чужденец, които представляват лични данни според Общия регламент относно защитата на данните. 

Целта на промените е по-добра защита на личните данни. Предвижда се преминаването от 10- към 9-цифрения код да стане автоматизирано в рамките на преходен период от 14 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38