Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Германия въвежда ограничителни мерки за пътници от още три български области

До края на 2020 г. българите могат да напускат страната с изтекли лични документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 24 октомври Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. От днес и трите са добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват Благоевград и Търговище, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи.

За всички, които пристигат в Германия от тези области или които през последните 14 дни са имали престой в „рискова област“, е в сила задължителното изискване за тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на германска територия.

Само наличието на отрицателен тест  е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков район“.

Същевременно стана ясно, че до края на годината Германия разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията ѝ, когато държавата, издала документа, е обявила, че удължава срока на валидност, информира МВнР.

Във връзка с кризата от коронавируса през пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември 2020 г., като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница.

И трите български консулски служби в Германия – към посолството ни в Берлин, както и в генералните консулства във Франкфурт и в Мюнхен приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти, напомнят от МВнР.


Още от категорията

Водна криза в земеделието прогнозира министърът на екологията

„Язовирите в България са обезпечени на 45 % от обема си към днешна дата”, съобщи в Народното събрание министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той алармира, че политиката за язовирите е сериозно изостанала и прогнозира водна криза в..

публикувано на 27.11.20 в 10:40

По съседски: Събития с балкански адрес

МВнР проведе разговор с управляващия посолството на Северна Македония Българското Министерство на външните работи e поканило на разговор временно управляващия посолството на Северна Македония в София. За това съобщава МВнР на Фейсбук..

публикувано на 27.11.20 в 10:19

Новоустановените случаи на Covid-19 са 39,2 % от тестуваните

3 568 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 39,2% от направените 9093 PCR тестове. Така активните случаи с коронавирусна инфекция в страната стават 88 224...

публикувано на 27.11.20 в 08:49