Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни отличия за изтъкнати българи

| обновено на 23.10.20 в 15:43
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи в областта на културата и медицината, информира Прессекретариатът на Президента.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска. Отличието получиха и проф. д-р Атанас Щерев, и проф. д-р Красимир Иванов за заслугите им в развитието на медицинската наука и образованието.

Ордени "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен бяха връчени на журналиста и пътешественик Симеон Идакиев и на Ваня Грашкина-Минчева, която е основател на Българската библиотечно-информационна асоциация.

С орден "За гражданска заслуга" - първа степен беше отличен Христо Григоров.


„Вие приехте знанието, таланта, културата и духовното начало като основа за развитието на нацията“, обърна се към отличените държавният глава и им благодари, че продължават да разкриват пред света "неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници". 

От името на наградените, дългогодишният директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ - Елена Кутева-Тъпкова, благодари за оказаната чест и за високата оценка, като каза: „Мисля, че нашите усилия допринасят и за съществуването на страната  ни, на България, защото в една държава, в която няма образование, култура, изкуство – тоест няма духовност, е обречена на гибел“.  

Снимки: БТА, Прессекретариат на Президента


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05