Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Най-вредни са половинчатите мерки

През следващата седмица се очаква увеличаване на случаите на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ако през септември, когато имахме най-слабото разпространение на коронавирус в Европабяха взети мерки да се носят маски на закритоможе би нещата сега нямаше да бъдат така драстични“, коментира в предаването “Неделя 150” на БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него увеличените случаи на Covid-19 се дължат както на неспазването на противоепидемичните мерки, така и на застудяването и влажния въздух. „Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме дори и тенденция за намаляване на случаите”, категоричен беше той.

Според специалиста мерките трябва да бъдат „дозирани“ така, че да се спазват. „Защото най-вредното са ненавременните и половинчати мерки”, коментира той. По думите му, ако през лятото хората са били убедени, че спазването им ще бъде в интерес на обществото и на държавата, е можело да съхраним икономиката, културата и нормалността на нашия живот. „Появиха се обаче противоречиви и взаимноизключващи се мнения на хоракоито нищо не са прочели, но казващи – защо маски”, припомни Тодор Кантарджиев. Той каза още, че незнанието в обществото е било използвано от хора с недобри намерения, включително от негови колеги.

В момента целта е процентно да се намали броя на тежките случаи и на общия брой на заразените, за да издържи системата на здравеопазването”, подчерта Тодор Кантарджиев. „Нещата са от пълно неглижиране до пълна паникаОбикновено заразяванията стават на сватби, кръщенета, събиране на много хора на закрито и при високи децибели на радостта, когато се говори на високо и се пее на ухоСледващата седмица очаквам увеличаване на случаите”, обобщи той.


Още от категорията

ГКПП „Промахон“

Временно спират бързите тестове за водачи на товарни автомобили на „Промахон“

На пункта „Промахон“ гръцките власти временно спират проверките с бързи тестове за Covid-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. За това съобщават от МВР. През ГКПП „Маказа“ и в двете посоки денонощно ще могат да преминават само..

публикувано на 28.11.20 в 12:02

Радио България се включва в новата радио среща „Родина зад граница"

За все повече хора смисълът на понятието „родина“ не се изчерпва с географското място, от което произлизат. Все повече хора днес са „граждани на света“ и границите за тях губят своите традиционни очертания. За да направи своеобразен мост между Родно..

публикувано на 28.11.20 в 11:49

3327 нови случая на коронавирус от направени 9179 PCR теста​

3327 са новите случаи на коронавирус в България, установени за последните 24 часа. Това са 36,25%  от направените 9179 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 28 ноември.  Най-много са новорегистрираните случаи в..

публикувано на 28.11.20 в 09:38