Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сънародничка в Италия създава приказки за българчета по света

Маргарита Лазарова: В чужбина най-много ни липсва родният език

Снимка: архив

Българите са адаптивни хора, могат да живеят и работят къде ли не по света. Но това не им пречи да изпитват носталгия по „изгубената“ родина и да търсят българското, без значение дали става дума за прекия контакт със сънародниците или за достъп до книга на български или българска храна.

Такава упорита носталгия изпитва в Южна Италия нашата сънародничка Маргарита Лазарова. Заминава за Ботуша, отначало за малко, защото губи работата си като счетоводител у нас, но остава там цели 20 години. И до днес не прекъсва връзката с родината. Обича да се свързва с българи, установили се на Апенинския полуостров. Казва, че повечето са там, за да помагат и издържат роднини в България. Според нея в Италия българите се  отличават от останалите чужденци със своята честност, работливост, скромност и състрадателност.„Това, което най-много липсва на българина в чужбина е българският език“ – твърди Маргарита. Започнала да записва приказни истории, които сама е измисляла в детството си. Така, след десет години, се ражда нейната книжка за деца с приключенията на „Тропчо и Говорещото ухо“.

Красивите илюстрации към приказките са на младия художник Веселин Чакъров, който направил героите точно както тя ги е описала.

Веселин Чакъров
„На корицата на моята книжка е нарисувана типичната писана българска каручка – едно магаренце и едно детенце на каручката. Това са приказки, които ни връщат в стари времена. Исках да се върна малко назад – към корените на българина, към добротата, към честността – обяснява Маргарита Лазарова пред Радио България. – Нашите млади хора имат нужда от това. Започнах да пиша в момент на носталгия. Аз не вярвах, но книжката има успех и обиколи света. Тя достигна до българчета в Англия, в САЩ, Германия и изобщо в цяла Европа. Това ме радва! Нека хората да четат на родния си език. Скоро ще излезе и втората книжка с приказки, а едновременно с това пиша и разкази за неволите на българската емиграция тук, които обикновено остават скрити“.

Маргарита твърди, че сънародниците, които среща зад граница знаят, че трябва да се докажат чрез труда си и затова дават най-доброто от себе си.

„Някои хора твърдят, че в чужбина има всичко и се живее по-добре, но не е така. Носталгията е навсякъде с нас. Затова ние, българите, се събираме, говорим, празнуваме заедно. Тук всички имаме обща съдба. Наскоро при нас детето на едно семейство от малцинствата беше прието за студент в университета. Всички споделяме тяхната радост, защото това е успех за едно българско дете. Ако някой изпадне в беда, всички се организират да помагат и това много ни крепи.“

Снимки: facebook/Приказките-на-баба-Литка

Още от категорията

Ще има европейски гаранции за стойностна журналистика в България?

Европейски   средства да не отиват при контролирани от правителствата медии, а ЕК редовно да оценява правителствената намеса и прозрачността при собсвеността на медиите. За това призоваха 553 евродепутати в специална резолюция за укрепване свободата на..

публикувано на 30.11.20 в 10:07

Жълт код за валежи и силен вятър в цяла България

В цялата страна е обявен жълт код за потенциално опасно време, информира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  В Източна България валежите през деня ще са от мокър сняг и ще духа умерен до силен вятър от север-североизток...

публикувано на 30.11.20 в 08:34

Остава висок процентът на новите случаи на Covid-19

739 са новите регистрирани случаи на Covid-19 в България (близо 38%) от направените 1965 PCR теста през последните 24 часа, показват данните на Единния информационен портал за коронавируса към 00:00 часа на 30 ноември. Броят на активните случаи в..

публикувано на 30.11.20 в 08:21