Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

4
Снимка: Читалище „Братство 1869“

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869“, със съдействието на читалище „Пробуда 1961” в града и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Голямата награда на конкурса завоюва Биляна Лазарова, възпитаничка на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен. Тя получи и наградата в памет на известния педагог и китарист Валентин Вълчев, която ѝ бе връчена от неговата съпруга д-р Милена Вълчева.

Бяха присъдени три едногодишни стипендии на Биляна Лазарова – Плевен, Малена Шишкова и Александра Иванова – София и три награди – целева финансова подкрепа на Александър Иванов - Пловдив, Росица Гочева – София и Ема Тороманян - Бургас.

В журито на конкурса по традиция бяха някои от най-добрите педагози и изпълнители на китара като доц. д-р Росен Балкански, д-р Милена Вълчева, д-р Столина Добрева, д-р Нели Недева и др.

През фестивалните дни концерти изнесоха доц. д-р Росен Балкански и Квартет „Сезони”, проф. Анатоли Кръстев - виолончело и  Румен Цанов – пиано и Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано, научихме още от артистичния директор на фестивала и председател на читалище "Братство 1869" Иван Андонов. 

Снимки: Читалище „Братство 1869“

Галерия

Още от категорията

„Спасете оперните певци на България“ призовава петиция

Преди дни целият оперен свят беше потресен от смъртта на големия тенор Камен Чанев, който си отиде в разцвета на силите си. „Това беше последната капка. Това е загуба не само за България, това е загуба за оперното изкуство. Решихме, че е добре да..

публикувано на 02.12.20 в 11:12

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06