Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

4
Снимка: Читалище „Братство 1869“

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869“, със съдействието на читалище „Пробуда 1961” в града и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Голямата награда на конкурса завоюва Биляна Лазарова, възпитаничка на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен. Тя получи и наградата в памет на известния педагог и китарист Валентин Вълчев, която ѝ бе връчена от неговата съпруга д-р Милена Вълчева.

Бяха присъдени три едногодишни стипендии на Биляна Лазарова – Плевен, Малена Шишкова и Александра Иванова – София и три награди – целева финансова подкрепа на Александър Иванов - Пловдив, Росица Гочева – София и Ема Тороманян - Бургас.

В журито на конкурса по традиция бяха някои от най-добрите педагози и изпълнители на китара като доц. д-р Росен Балкански, д-р Милена Вълчева, д-р Столина Добрева, д-р Нели Недева и др.

През фестивалните дни концерти изнесоха доц. д-р Росен Балкански и Квартет „Сезони”, проф. Анатоли Кръстев - виолончело и  Румен Цанов – пиано и Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано, научихме още от артистичния директор на фестивала и председател на читалище "Братство 1869" Иван Андонов. 

Снимки: Читалище „Братство 1869“

Галерия

Още от категорията

Жан-Батист Льоклер за своите български пристрастия

„Влюбих се в България преди години – още първия път, когато посетих страната ви“ – казва Жан-Батист Льоклер. Известният перкусионист живее в Париж, като изпълнител и преподавател често пътува по света за концерти и майсторски класове. Една от..

публикувано на 26.07.21 в 14:02

България става за първи път домакин на ЕXIT

Музикалният фестивал Е XIT в Сърбия е едно от най-мащабните и посещавани музикални събития в Европа. След година прекъсване, заради световната пандемия от COVID-19, през юли фестивалът се завърна в Сърбия с 20 сцени и 200 000 посетители от цяла Европа..

публикувано на 25.07.21 в 10:25

Популярните български изпълнители Миро и Нина Николина в интересна колаборация

Песента е от „Мироглед“ – новия албум на Миро, който се появи през март и обединява 13 нови заглавия. В „Дъвки“ Миро напуска характерния си мелодичен стил. В аранжимента са включени тембри, които напомнят колоритните банди „за сватби и погребения“,..

публикувано на 23.07.21 в 11:45