Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистика и природни феномени в Брезнишко

5
Снимка: Венета Николова

Множество църкви от различни епохи и прекрасна природа - с това се гордее районът на град Брезник. В наши дни някои от старините тънат в забрава и единствено нащърбените им руини напомнят за някогашния им разцвет. Други са устояли на времето и историческите превратности и днес са част от маршрута на по-любознателните туристи.

Повече от 30 църкви и манастири са осеяли околностите на града. И около всеки от тях витае легенда за възход и разруха. Любопитното е, че голяма част от тези християнски светини са построени след падането на България под Османско владичество.

„Наистина имаме много храмове от ранните периоди на османското нашествие. През 15-17 в. при нас продължават да се изграждат черкви, кипи активно строителство – разказва Милена Карамфилова от РИМ-Перник. – От една страна защото това е било вид отпор срещу чуждата власт и вяра. От друга страна, хората в по-отдалечените и изолирани населени места, успявали за заобиколят забраната и да издигнат тихомълком своите православни храмове и манастири. Властите разрешили да се възстановяват стари църкви, но не и да се строят нови. Затова хората са ги изграждали буквално за седмици, а после ги представяли като старинни, все едно, че били там от незапомнени времена.“

Средновековната църква „Св. Петка“ е известна като перлата на град Брезник. По време на Османското владичество тя е била опожарена, но през 1811 г. е възстановена в целия й блясък. Достигналите до нас фрески са от 18-19 век. В двора има експозиция с артефакти от различни епохи, открити в околностите

Сред най-популярните дестинации за религиозен туризъм е действащият Църногорски манастир край село Гигинци, основан още през 11 век. Бил е опожаряван и после възстановяван, а днес можете да се възхитите на старите му стенописи и да нощувате в някоя от ремонтираните монашески килии.

Църногорският манастир
През 17-18 век районът на Брезник бил притегателен център за изявени зографи и строители. Тук почти всяко село си има стара църква още от Османското владичество. Като Банище, например. Красиво изписаният му храм се кипри в края на селото. Издигнат е по време на Втората Българска държава и е бил част от богат манастир. Подобно на останалите, и той е бил опожарен, но през 19 в.  възкръсва, като феникс от пепелта, за да поддържа вярата жива.

В Брезнишко се натъкваме и на още по-стари християнски светини. Билинската света обител „Св. Архангел Михаил“ е основана преди близо 1000 години. А през 14 век тук вече се простира голям манастирски комплекс с красиво изписана църква. Днес се е запазил само храмът с фреските, който се реставрира с идеята да бъде превърнат в спирка от поклоннически туристически маршрути.

Фрески от Билинския манастир
Любителите на старините са очаровани от мистиката на древните оброчища и от тайнствените средновековни кръстове, свързани с присъствието на богомилите, катарите и тамплиерите по тези земи. А какво да кажем за храм-кладенеца при брезнишкото село Гърло? Предполага се, че е от края на 12 в. пр. Хр. Някои смятат, че представлява древен слънчев календар, други – че е бил използван като астрономическа обсерватория.

Храм-кладенецът край с. Гърло
История и природа вървят „ръка за ръка“ в Брезнишко. Няма как да посетите църквата „Св. Петка“ и да не отскочите до близкия извор „Желязна вода“, от който блика минерална вода с ръждив вкус и цвят, но с вълшебни лечебни свойства. Или да посетите село Банище и да не се разходите до земните пирамиди, скрити с малка горичка в околностите. Да не говорим за красивите природни картини на Брезнишко, които предизвикват фотографи, художници и пътешественици по всяко време на годината.

Вижте видео репортажа за брезнишкото село Банище и неговото природно чудо – земните пирамиди, скрити в гората.

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10