Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вечерна акция на медици с призив за солидарност срещу Covid-19

5
Снимка: Фейсбук

Лекари организираха своеобразни флашмобове пред спешните отделения на няколко столични болници с призив за спазване на мерките срещу коронавируса и за солидарност между медиците и обществото в битката с Covid-19. Навсякъде медиците излязоха със светещи мобилни телефони.

Светлините символизират „светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия“ – написаха във Фейсбук групата си от болница „Св. Анна“Участниците апелираха да се спазват препоръките за лична хигиена, ограниченията на събиранията и контактите на закрито, както и за стриктно носене на маски. Подчертана беше и важността на Трите „Д“ -  Дезинфекция, Дистанция, Дисциплина.

Лекарите бяха категорични, че помагайки на българското здравеопазване, обществото помага на себе си и, че единствено с общи усилия ще победим заразата.

"Здравето е основна ценност – нека го съхраним! И Вашето, и нашето! Ние всеки ден рискуваме живота си и този на близките си, излагайки се на заразата! Това е наш дълг, призвание, мисия... Но! Не е задължително да си положил Хипократова клетва, за да спасиш живот..." - написаха във Фейсбук страницата си лекарите от Военномедицинска академия

"Нека си помогнем взаимно" беше мотото на медиците от спешната болница "Пирогов" в кратък видеоклип, заснет пред централния вход на лечебното заведение. 

Лекарите от Александровска болница също излязоха с видеопослание, в което се казва, че 8 месеца след началото на ковид епидемията те все още са там - въпреки умората, въпреки болестите и трудностите. 

„Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри, санитари и доброволци, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болницата за тази почти година. От март до октомври 2020г. през ковид отделението на „Александровска“, през PCR лабораторията и през кабинетите за консултация са преминали над 20 000 човека, заразени или със съмнения за ковид инфекция“ - казват във видео обръщението си медиците от Александровска болница. 

„Респект към труда ви! Пазете се! Не сте сами!!! Бъдете здрави!!!“, „Господ да Ви пази! С уважение за труда Ви.“, „Благодарим ви за грижите и всеотдайността!“ – гласят част от коментарите под постовете за събитието в социалните мрежи. 

В своя публикация във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който също се лекува от Covid-19, се присъедини към призива на медиците за спазването на противоепидемичните мерки. Той припомня, че е важно да носим маска, да спазваме дистанция, да сме стриктни с дезинфекцията, но „и навреме да потърсим нашите лекари, когато имаме нужда. Защото те знаят как да ни помогнат. Затова „замислете се, когато видите медиците ни пред болниците. От нас зависи да минем по по-лекия път. Веднъж доказахме, че заедно можем да се справим. Да го направим пак!“ - заключава Бойко Борисов. 

Съставил: Красимир Мартинов

Галерия

Още от категорията

Посолството на Великобритания в София

Българи, пристигащи във Великобритания, без карантина след отрицателен PCR на 5-ия ден

Посолството на Великобритания е информирало българското Министерство на външните работи с нота, че българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си..

публикувано на 27.11.20 в 19:32

Обсъден бе Планът за възстановяване и устойчивост на България

Националният съвет за тристранно сътрудничество, обединяващ представители на синдикатите, работодателите и правителството, обсъди проекта на План за възстановяване и устойчивост на България. Основните акценти на Плана са Иновативна България, Зелена..

публикувано на 27.11.20 в 18:36

Личните лекари вече могат да издават направление за безплатен PCR тест за COVID-19

От днес личните лекари вече могат да дават направление за безплатен PCR тест за COVID-19, съобщават репортерите на БНР „Хоризонт”. Направлението може да бъде издавано и електронно. Условието е пациентът да има поне два от следните симптоми – новопоявила..

публикувано на 27.11.20 в 17:28