Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Горанов – художник с мисия

Снимка: личен архив

Голяма част от платната му пресъздават исторически събития и най-вече знакови моменти от българската история. Васил Горанов е един от най-разпознаваемите български художници на историческа тематика. Бъдещият майстор на четката печели първия си конкурс едва на 4 години, а първата му професионална среща с изобразителното изкуство се случва във Великотърновския университет, където се дипломира в специалност „Живопис”.

За него казват, че има уникалната дарба да почувства историята. Той успява да пресъздаде талантливо нейните ключови събития и прославени герои, добавяйки към сътвореното с буквите, майсторските изяви на четката си. Картините на Васил Горанов са създадени с маслена техника и са собственост на редица български и чужди колекционери. Негови произведения красят страниците на учебниците по българска история, както и книги с историческа тематика.

Голяма част от творбите му илюстрират събития от Средновековието, други пресъздават славните години на войните ни за национално обединение (1912-1918 година).

Васил Горанов твърди, че в работата си прибягва към чисто класическия подход, защото той е по-разбираем и достъпен за хората. Признава, че рисува „по собствено убеждение“, защото българите имат нужда да преоткрият своята история. И се надява, че картините му допринасят за повишаване на националното ни самочувствие, защото имаме с какво да се гордеем!

Още за този самобитен български творец прочетете в публикацията Васил Горанов – художникът, който съживява българската история от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50