Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция до еко министерството настоява за ограничаване на пластмасата

Снимка: БГНЕС

Граждани и организациите „За Земята“ и „Грийнпийс“ внесоха в Министерството на околната среда и водите петиция с над 19 000 подписа. В нея се настоява за ограничаване използването на пластмаса.

Петицията има 6 искания, уточниха от сдружение „За Земята“, информира БГНЕС. Сред тях са отказ от еднократните пластмасови съдове, повишаване цената на пластичните торбички и забраната им до 2025 г.

Еколозите припомнят, че България е на първо място по употребата им в ЕС. Те настояват също за налагане на депозит за връщане на пластмасовите бутилки и на данък за всички платмасови изделия за еднократна употреба, както и завръщане към материалите за многократна употреба.

България има срок до юли 2021 г. да отговори на изискванията в евродирективата за ограничаване на 8 вида пластмасови изделия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05