Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Снимка: БНТ

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа

Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си участват: гранд дамата на популярната ни музика Лили Иванова, квартет „Славей”, Нели Андреева, формация „Български гласове”, с диригент Ангел Ангелски, мъжкият хор „Гусла” на Валентин Бобевски, квартет „Светоглас”, младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова.

„Аз пях за България, защото я обичах“, пише патриархът на българската литература Иван Вазов в стихотворението си „Моите песни“. Под „песни“, той разбира поетичните си творби, но и днес неговите стихове вълнуват, продължават „да се четат“ и да се пеят.

Филмът „Вазовите песни“ е заснет в къщите-музеи на Иван Вазов в София и в Сопот, в Черепишкия и в Драгалевския манастир. В ролята на Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев, а майката на поета е представена от Ани Петрова. 


Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на филма. Оператор е Николай Илиев. Редактор и автор на аранжиментите на част от музикалните произведения е Милен Иванов, художник по костюмите е Ели Пешева.

Специално за продукцията са създадени и нови музикални произведения по творчеството на писателя - „Българският език“, „Гроздобер“ и „Люлека ми замириса“. 

Снимки: БНТ

Още от категорията

Петиция призовава: „Спасете оперните певци на България“

Преди дни целият оперен свят беше потресен от смъртта на големия тенор Камен Чанев, който си отиде в разцвета на силите си. „Това беше последната капка. Това е загуба не само за България, това е загуба за оперното изкуство. Решихме, че е добре да..

публикувано на 02.12.20 в 11:12

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06