Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Снимка: БНТ

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа

Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си участват: гранд дамата на популярната ни музика Лили Иванова, квартет „Славей”, Нели Андреева, формация „Български гласове”, с диригент Ангел Ангелски, мъжкият хор „Гусла” на Валентин Бобевски, квартет „Светоглас”, младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова.

„Аз пях за България, защото я обичах“, пише патриархът на българската литература Иван Вазов в стихотворението си „Моите песни“. Под „песни“, той разбира поетичните си творби, но и днес неговите стихове вълнуват, продължават „да се четат“ и да се пеят.

Филмът „Вазовите песни“ е заснет в къщите-музеи на Иван Вазов в София и в Сопот, в Черепишкия и в Драгалевския манастир. В ролята на Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев, а майката на поета е представена от Ани Петрова. 


Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на филма. Оператор е Николай Илиев. Редактор и автор на аранжиментите на част от музикалните произведения е Милен Иванов, художник по костюмите е Ели Пешева.

Специално за продукцията са създадени и нови музикални произведения по творчеството на писателя - „Българският език“, „Гроздобер“ и „Люлека ми замириса“. 

Снимки: БНТ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05