Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас е в челото на глобална класация, гласуването продължава

Снимка: БГНЕС

Бургас е сред водещите градове във временното класиране на инициативата Transformative Cities, чиято цел е да популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства. 

Гласуването продължава до 16 ноември, а всеки може да изрази подкрепата си за морския ни град ТУК

Кандидатурата на Бургас е в сектор „Енергия", тъй като през последните години са постигнати успехи при изпълнението на мерки за обновяване на градския сграден фонд, подменено е уличното осветление с енергоефективно, направени са първи стъпки към използването на електрическите превозни средства, които могат да се зареждат безплатно, предстои и градът да се сдобие и с 56 нови електробуса. 


Бургас е градът у нас, възползвал се в най-голяма степен от Националната програма за енергийна ефективност. Санирани са близо 200 стари панелни блока. Сметките за ток и отопление на живеещите в тях 40 000 души намаляха значително, казват от Община Бургас. 

Градът е и сред най-активните по програма за саниране на по-малки жилищни сгради по Оперативна програма "Региони в растеж". По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които представляват сгради с историческа стойност и се намират в центъра на града.


Победителят в Transformative Cities ще бъде определен от вота на хората, като всеки може да гласува само за един финалист от всяка от четирите категории (Води, Енергия, Домакинства, Храна). Добрите практики на победителите от всяка категория ще бъдат популяризирани по целия свят чрез публикации във водещи издания

Снимки: БГНЕС, Община Бургас, transformativecities.org

Още от категорията

Водна криза в земеделието прогнозира министърът на екологията

„Язовирите в България са обезпечени на 45 % от обема си към днешна дата”, съобщи в Народното събрание министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той алармира, че политиката за язовирите е сериозно изостанала и прогнозира водна криза в..

публикувано на 27.11.20 в 10:40

По съседски: Събития с балкански адрес

МВнР проведе разговор с управляващия посолството на Северна Македония Българското Министерство на външните работи e поканило на разговор временно управляващия посолството на Северна Македония в София. За това съобщава МВнР на Фейсбук..

публикувано на 27.11.20 в 10:19

Новоустановените случаи на Covid-19 са 39,2 % от тестуваните

3 568 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 39,2% от направените 9093 PCR тестове. Така активните случаи с коронавирусна инфекция в страната стават 88 224...

публикувано на 27.11.20 в 08:49