Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Деня на Западните покрайнини – с поглед към медиите и хората

Снимка: novo.bratstvo.rs

Според данни на статистическия институт на Сърбия от 2011 г., като българи са се самоопределили малко над 18000 души. С най-голямо българско малцинство са източните части на западната ни съседка –основно общините Босилеград и Цариброд. В последните години, заради засилващата се икономическа миграция, българите стават все по-малко.

„Основната характеристика на българското малцинство е, че то е разединено. Не действаме като един организъм” – казва Мила Васов, директор на издателство „Ново Братство“ и главен редактор на едноименния вестник, излизащ на български език в Ниш. Основната роля на българските медии в Сърбия, според Васов, би следвало да бъде обединяването на българите там.

Повече по темата прочетете и чуйте в публикацията – За българите в Сърбия и мисията на българския вестник „Ново Братство“ от колекцията на Радио българия. Повод да припомним това интервю е Денят на Западните покрайнини – 8 ноември.

Съставил: Елена Каркаланова

Още от категорията

Орехът в народни песни и магически практики

Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани..

публикувано на 13.06.21 в 06:45

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния..

публикувано на 12.06.21 в 06:30

Песен за Ботев

Революционер, поет, журналист, издател, през краткия си живот Христо Ботев успява да създаде едва около 20 стихотворения. Неголямо по обем, творчеството му и до днес се счита за връх в българската литература. Дълбоко емоционални и докосващи са..

публикувано на 02.06.21 в 08:35