Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите в София - и по време на пандемия

Снимка: БГНЕС-архив

От своето начало през 2005 г., "Европейската нощ на музеите" привлича многобройна публика, а все повече музеи и галерии се присъединяват към инициативата. Нейната цел е по-широк достъп на хората до експонатите, но също така и съхранението на произведения от различните видове изкуства. През 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави. 

В България, от 2006 г. насам, събитието се организира от Френския институт в партньорство с Министерство на културата и Столична община.

Тазгодишното издание беше планирано за 18 май, но ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19, доведоха до неговото пренасрочване за 14 ноември. 

Картата на събитието включва 27 музеи и галерии в столицта, които ще отворят вратите си безплатно и при удължено работно време. Тъй като вирусът все още е сред нас, организаторите уверяват, че посещението на обектите ще се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Пълната програма с местата, където ще се състоят проявите, може да разгледате ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10

София посреща нови гости в Къщата за литература и превод

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман   (Германия), Хана Сандборг (Швеция) ,Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти до октомври в Къщата за литература и превод. Къщата е съвместен проект на фондация "Следваща..

публикувано на 29.05.24 в 11:53