Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети апостол Андрей Първозвани

От Андреевден дните нарастват с по едно просено зърно

Снимка: pravoslavie.bg

Православната църквата почита днес Свети апостол Андрей Първозвани и в храмовете се отслужва празнична литургия, част от която е песнопението: „Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.”

Светецът, повикан пръв сред апостолите от Иисус Христос, станал свидетел на Неговите чудеса, смърт и възкресение. По българските земи братът на Свети Петър – Свети апостол Андрей, е изключително тачен и често избиран за семеен покровител.  

Сред народа ни е разпространено вярването, че на Андреевден денят започва да наедрява с по едно просено зърно, затова в някои селища наричат празника Едрей или Едревдън. На Андреевден се меси пита, а на масата се слагат зърнени храни, които набъбват - жито, леща, грах,  за да може всичко да расте и да се увеличава през годината. Във фолклорните ни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни.  

Още за вярванията и традициите, свързани с празника, вижте в публикацията „Андреевден – легенди, поверия и обичаи”, от колекцията на Радио България. 

Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45