Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов
Снимка: БГНЕС

На тържествена церемония в София, Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира“ (PeaceRun). Топ алпинистът на България посвети своите постижения на каузата за опазване на околната среда, за живот в мир и хармония с природата и със себе си.


В документално видео за Скатов, организаторите на щафетата представиха постиженията и личната философия на българина. На церемонията Атанас сподели, че е трогнат от признанието и от своя страна подари последната си книга "Седемте континентални първенеца" - издание на личните му дневници при изкачването на 7-те най-високи върхове на планетата.

Атанас Скатов

Новото предизвикателство пред  Атанас Скатов е зимно изкачване на връх К2 (8 611м). Той вече се отправи на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, за да направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата. „Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели в интервю за БГНЕС Скатов. Към момента той никога не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8 000 м.    

Невъзможни неща няма и всеки може да сбъдва мечтите си, каза преди време алпинистът в интервю за Радио България. Още за предизвикателствата и  пътят към мечтите, прочетете и чуйте в публикацията ни: Алпинистът Атанас Скатов – за превратностите и изборите в живота




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20