Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов
Снимка: БГНЕС

На тържествена церемония в София, Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира“ (PeaceRun). Топ алпинистът на България посвети своите постижения на каузата за опазване на околната среда, за живот в мир и хармония с природата и със себе си.


В документално видео за Скатов, организаторите на щафетата представиха постиженията и личната философия на българина. На церемонията Атанас сподели, че е трогнат от признанието и от своя страна подари последната си книга "Седемте континентални първенеца" - издание на личните му дневници при изкачването на 7-те най-високи върхове на планетата.

Атанас Скатов

Новото предизвикателство пред  Атанас Скатов е зимно изкачване на връх К2 (8 611м). Той вече се отправи на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, за да направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата. „Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели в интервю за БГНЕС Скатов. Към момента той никога не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8 000 м.    

Невъзможни неща няма и всеки може да сбъдва мечтите си, каза преди време алпинистът в интервю за Радио България. Още за предизвикателствата и  пътят към мечтите, прочетете и чуйте в публикацията ни: Алпинистът Атанас Скатов – за превратностите и изборите в живота




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантът Фабрис Пети - единственият мъж в женския народен хор на ансамбъл "Шевица"

През септември миналата година женският хор на българския фолклорен ансамбъл "Шевица" в София се сдоби с изненадващо попълнение – млад мъж, с татуировки и всичко, както си му е редът за вокалист на канадска хеви метъл групал – влезе и седна..

публикувано на 19.06.24 в 10:25

Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия

Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..

публикувано на 18.06.24 в 09:15

Как Тервел-Любомир следва най-смелите си мечти като откривател в България

Любопитство към света около нас и неспирно желание да върви напред и да разгадава, какво се крие след всяка нова крачка и пробив в науката – това е водещата нишка към прогреса за един съвсем млад учен в България. Тервел-Любомир Боянов е само на..

публикувано на 08.06.24 в 10:25