Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римска пещ на 1500 години откриха при строителни изкопи в Силистра

Снимка: БГНЕС

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера. Пещта е на две нива. На долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огънят, който затопля скарата. Над скарата е горната камера на пещта. Скарата има площ около 15 кв.м., казва археологът Кристиян Михайлов, цитиран от БГНЕС.

Тази пещ може да поеме около 10-15 опалвания и 10-15 продукции от тухли. Имайте предвид, че температурата, която се е развивала в нея, е около 900 градуса, заяви от своя страна проф. Георги Атанасов.

Според специалистите технологията не се e различавала много от днешния начин за производство на тухли. Наблюдавайки размерите на тухлите, вглеждайки се внимателно в украсата им, не изключваме тази пещ да е произвеждала тухли за строителството на великолепния кастел на дунавския бряг на Юстиниан Велики, издигнат около 620-630 година, подчерта още проф. Атанасов.

Археолозите са категорични, че находката е най-голямата пещ за строителна керамика от римската епоха, откривана по нашите земи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15