Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъдат подпомагани фермерите у нас до 2027 година

Снимка: Facebook /Десислава Танева

Проекти за директно подпомагане на земеделските стопани по новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС представи земеделското министерство на онлайн среща с Тематичната работна група за развитие на земеделието и селските райони в периода 2021 – 2027 г.

Съвети за дигитализация и включване в иновационни проекти за селското стопанство стават част от бъдещата интервенция „Консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет“ (б.р. интервенция заменя термина „мярка“). Целта й е да се подобри информираността на стопаните относно възможностите за участие в схемите и мерките за подпомагане по новата ОСП. Мярката ще включва и консултантските услуги за разработване на безплатни бизнес планове и управление на проекти за малки и млади земеделски стопани.

Другата мярка - „Професионално обучение и придобиване на умения“, се обуславя от потребността от повишаване на квалификацията на предприемачите и заетите в селското стопанство чрез трансфер на знания за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптация, устойчивото управление на природните ресурси, опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Този вид интервенция предвижда възможност за провеждане на краткосрочни и дългосрочни курсове, семинари и демонстрации - в дневна, вечерна, дистанционна или комбинирана форма на обучение. Допустими бенефициенти са висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение, научни институти и опитни станции, а максималният размер на допустимите разходи за един бенефициент е 500 000 лв. за курсове и семинари и 200 000 лв. - за демонстрационни дейности. 

При представянето на интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“ стана ясно, че се запазва досегашното изискване за възраст - в годината на първо подаване на заявление, кандидатите да нямат навършени повече от 40 години. Не се променя и условието за периода на създаване на стопанството - не повече от 5 години преди кандидатстване по схемата. При годишното плащане за първите до 30 хектара се въвежда ежегодно нарастваща ставка, която отразява нуждата от мотивация на младите земеделски стопани. 

На заседанието на Тематичната работна група бяха представени също и проектите за „Основно подпомагане на доходите  за устойчивост“ и „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост.“ Целта е да се осигури финансова стабилност на малките и средни стопанства, както и устойчиви условия и стимули за разширяване на тяхната дейност и пазарна ориентация, информира пресцентъра на земеделското министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00