Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовните убежища на 2020 година

Боянската църква
Снимка: БГНЕС

Изтичащата 2020 година преобърна изцяло представите за материалния свят, в който живеем. Сякаш пластовете в ценностната ни система се пренаредиха, за да потърсим истински важните неща в живота, които ни правят хора. А на тези, които губят посоката помагат пастирите, заели се с мисията да им покажат, че никога не е късно да открият пътя, щом вършат добри дела.

Както в храма, така и отдаден на каузи в помощ на нуждаещите се – така протойерей Серафим Янев разбира мисията си на духовник. Освен грижата за десетина храмове, той допринася и за откриването на социални центрове и всяко лято отваря за децата портите на Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”, в който служи като игумен.

Заради множеството си човеколюбиви дела, отец Серафим бе номиниран за будител на годината в Националната кампания на БНР. Старае се, по време на летните лагери в манастира, да научи децата на вечните човешки ценности:



Всеки лагер има две основни мисии първата е децата да знаят, че Бог ни е приятел и винаги ще ни се притече на помощ, стига да го потърсим казва игуменът. – И втората е, че от всички нас зависи какви хора ще бъдем, как ще се отнасяме един към друг и ще живеем заедно като общество. Тези ценности не са безсмислени и ще ни помогнат и на нас лично, и на народа ни.“ Цялото интервю с отец Серафим Янев чуйте ТУК.

Доброта, съпричастност и любов са основните човешки ценности, които отварят врати, разтапят и най-закоравелите сърца:

Добротата е в нас самитеубедена е писателката Здравка Евтимова. Нейните разкази и романи са четени и награждавани в много страни по света – САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Гърция, Израел, а отскоро и в Китай.



И когато човек обърне своята добра страна към хората, той ражда в тях доброта − вярва писателката. − А що се отнася до съпричастността и любовта, това е основата, поради която човечеството е оцеляло и продължава да се развива – въпреки алчността, злостта и всички отрицателни емоции. Спомнете си само как хората в концентрационните лагери са намирали парченце ябълка и са я давали на някой болен.

Съпричастността към болните, страдащите и бедните е силно застъпена в християнските традиции. Счита се, че в образа на бедния и окаяния се крие самият Спасител, който изпитва сърцата на вярващите. При мюсюлманите, грижата за бедните и раздаването на милостиня е особено застъпена по време на говеенето през Рамадан (на турски Рамазан) и Айд ал Адха (тур. Курбан байрам).

Курбан байрам представлява пречистване на вярата, от всички недостатъци и съмнения, обяснява Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България. 



Празникът означава сближаване“. От една страна сближаването е с Всевишния, а от друга социално, т.е. с близки, роднини, съседи. Именно затова ислямската религия набляга на този празник, желаейки обществото да е сплотено, в него да има милост и състрадание.“  Тази година обаче празникът беше различен от останалите, заради наложените противоепидемични мерки и принудителното отчуждение между хората. Припомнете си чрез публикацията на Радио България.

Различен бе и най-големият християнски празник Възкресение Христово, когато някои, поради страх от заразяване се въздържаха от спасителното причастие. Слава Богу, противно на очакванията на скептиците, до пик на заразени с вируса сред причестилите се така и не се стигна  

Църквата винаги е лекувала не само душите на хората, но и телата“,− подчерта пред Радио България отец Василий Сарян от столичния храм „Свето Преображение Господне“.



Достатъчно много чудеса има, които го доказват и знаем, че в цялата история на църквата
винаги Бог чрез Църквата е спасявал хората от бедствия, чуми и епидемии.“ Отец Василий призова хората да бъдат разумни и да се пазят от самовнушения: Човек може да се разболее и да умре, ако си внуши, че е болен и обратното −с дълбока вяра в Бога, по чудодеен начин, са се излекували нелечимо болни. Така е и в този случай – вярата е тази, която ще ни спаси. Вярата това е сила и ако ние сме убедени, призовавайки Божията помощ, нищо не може да ни покоси!

Снимки: БГНЕС, facebook.com/Кремиковски-манастир



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05