Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравими срещи 2020: С България в сърцето

Всеки от сънародниците ни по света е лице на родината ни

Снимка: БГНЕС

През отминаващата 2020 Радио България засили контактите си с българи извън пределите на страната ни. Установихме, че колкото и далеч да се намират, всички те пазят България дълбоко в сърцето си. С родината ги свързват най-вече празниците и традициите, характерни за всеки български дом. България е там, където се събират нашеците – в малките ресторанти и кафенета, или в книжарниците, където има книги на български. Колкото повече години са прекарали зад граница, сякаш по-силно е вълнението, което изпълва душите им като чуят реч на български.

„Това, което най-много липсва на българина в чужбина е българският език, с него са свързани и детските спомени“ – каза ни Маргарита Лазарова, която от 20 години живее в Южна Италия. Там в свободното си време пише приказки за българчета и ги изпраща за децата на емигранти в различни държави по света. Движи я идеята, че младите хора на България трябва да почувстват и съхранят онази топлота и чистота в отношенията, които е пазил народът ни векове наред. Думи на гордост от проявената доброта, честност и благородство на сънародниците ни зад граница ще чуете в интервюто с Маргарита Лазарова- ТУК:

Освен честност и трудолюбие, възпитани в семейството, българите отнасят в чужбина и натрупания у нас опит, знания и талант. Сред сънародниците ни с изключително признание по света, с които тази година се срещнахме, беше дизайнерът Милена Атанасова.


Нейните произведения са ценени от диктатори от света на висшата мода, като Алекзандър Маккуин, Стела Макартни, дори от взискателния Карл Лагерфелд, който е казвал ласкави слова за проведен от българката майсторски клас в Париж. Милена е израснала в дом със скромни възможности, но тласък към възвишеното в модата й дава семейството, в което винаги се е ценяла фината красотата и елегантността. Още за пътя от прашните софийски улици – до ярките модни подиуми в Париж може да чуете в разказа от първо лице на Милена Атанасова- ТУК:

Друга наша сънародничка – Таня Костова, приема живота си в САЩ като своя мисия, защото с всяка инициатива тя сплотява нашите емигранти в Калифорния и други щати.


„Много често съм си мислела, че това, което имам като отношение, любов към България и българите и като знания за историята, бита и  духа ни, ще си го нося винаги, но никой няма да му обърне внимание. Но се случи така, че с тези хора се намерихме и станахме като скачени съдове“-разказа пред радио България Таня Костова. И още за културния клуб „Антика България“ в Сан Франциско , където е сформиран танцов и песенен ансамбъл, както и неделно семейно училище може да чуете в интервюто с нашата сънародничка ТУК:

Българският език и традиции са съхранени от потомците на старите ни емигрантски общности. Това е характерно за българите в Молдова и Украйна, но открихме здрава връзка с историческата прародина и сред българите в Казахстан – държава, чиято територия е на два континента – Европа и Азия. Там живеят около 4500 българи, които знаят, че предците им се заселили в голата степ вначалото на миналия век и създали там две процъфтяващи села. Местните ги научили да строят землянки от глина и слама, а нашенците винаги поддържали домовете си чисти и белосани. С какво се отличават българите в Казахстан и какво ги кара да чувстват силна привързаност към всичко българско, макар никога да не са стъпвали на територията на България – това научихме от срещата с потомствената българка Валентина Шатова.


Тя е ръководител на етнокултурен център „Здравец“ в гр. Павлодар, Казахстан/. Вижте какво ни разказа за живота на българската общност в Казахстан- ТУК.

Сабина Неделчева-Уилямс

Със своя артистизъм и желание да пренесат традиционния български дом в своята втора родина - Англия и Чехия, ни очароваха двете млади българки Сабина Неделчева-Уилямс и Надя Шурелова–Новотна, с които се срещнахме през 2020г. В техните домове растат деца, които обичат България и полагат усилия, за да говорят добре български. 

Надя Шурелова – Новотна

С българската реч и с думите борави най- добре поетесата Татяна Даскалова, която живее в Лондон. Тя сподели с нас, че се чувства прекрасно в британската столица и се надява, след излизането на страната от ЕС, да не се ограничат възможностите на българите да учат и живеят в Англия. 

Татяна Даскалова

Още за живота на една българка във Великобритания може да разберете ТУК:


Съставил: Гергана Манчева​

Снимки: БГНЕС и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10