Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождеството постила пътека към истинското спасение

Снимка: БГНЕС

Настъпи дългоочакваният празник, отбелязван от всички християни с дълбока почит към чудото, което Бог изпраща на земята чрез раждането на своя син. Всяка година на този ден хората отправят своите молитви за здраве, мир и любов, за духовно израстване, по-добър живот и разбирателство.

Известно е, че в нощта срещу Рождество или Бъдни вечер, трапезата е постна. Тогава завършват Коледните пости. Неслучайно подготовката за големите празници винаги включва период на въздържание от определени храни, нечисти мисли и действия. Така, чрез пост, смирение и молитва, вярващите отварят душите и сърцата си за духовния смисъл на Божието чудо.

С Рождеството Христос прие човешката плът, за да ни покаже с Възкресението си, че смъртта е безсилна и че оттук нататък, ако вървим по този път, който ни е начертан от Него, ние ще имаме живот в изобилие…Рождеството постла пътеката, по която да стъпим и оттук нататък да вървим към истинското Спасение − казва отец Ангел Ангелов в интервю за Радио България.

Още за смисъла от поста като изпитание на волята, за тайната на Рождество и светлината, която носи като проявление на Божията любов можете да научите от публикацията „Рождество Христово – празникът на Христовата любов“ от колекцията на Радио България


Съставил: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15