Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска коледна елха грее в Чикаго

През 1942 година един от най-големите научни музеи в света - Музеят на науката и индустрията в Чикаго започва традицията да показва коледни елхи, декорирани от етническите общности в града. За първи път българска коледна елха е представена през 2012 г. Тази година Анна-Мария Бунева получава разрешение отново да се украси българско дръвче.

„Винаги съм желала да популяризирам България, и цели 5 години след като подадох заявление за участие, дойде и наш ред да ни поканят да се включим.За мен беше важно да се обединим и да участват хора от името на българската общност в Чикаго, която е най-голямата наша общност в САЩ. Организацията и самата украса на елхата са най-важни, трябва да направим добро впечатление, за да се надяваме да сме част от това ежегодно събитие и занапред” – споделя Анна-Мария Бунева.

Централно място в Музея заема голямо коледно дърво, а около него са подредени 40-те по-малки дървета на различните общности в Чикаго, които представят културата и коледните си традиции. Българската елха се откроява с богатството на украсата.

Идеята ми беше украсата на елхата да бъде изцяло в битов стил, с традиционни орнаменти, характерни за нашите обичаи - разказва инициаторката. – Смятам, че този стил е много подходящ, тъй като представлява нашия бит, култура. Българската елха блести с разнообразие от оригинални ръчно изработени орнаменти, които илюстрират уникални и древни български традиции. Тук ще откриете магията на цяла България в майсторски направени и подбрани символи.”

Под елхата са поставени фигурки с народни носии, питка, кукер и други предмети. Какво иска да покаже и разкаже чрез тях българската общност в Чикаго?

„Идеята беше да загатнем за нашия християнски обичай Бъдни вечер, коледарите, сурвачките и даже мартениците – отговаря Анна-Мария Бунева. – Хлябът и куклите с носии под елхата са ръчно изработени от българки в Чикаго. Оригиналният кукер е свързан с друг български обичай от тракийски произход. Всички те са свързани с нашите традиции и културно наследство и са описани и на английски, за да знаят хората какво всъщност представляват и защо са включени в украсата на българската елха.”

Веднага прави впечатление, че върхът на нашата елха не е украсен със звезда, както са направили останалите участници. Какво има там?

За връх на българската елха решихме да бъде нещо типично българско – сурвачки, които са част от български обичай, свързан с посрещането на новата година, – обяснява Анна-Мария Бунева. – Народът ни е вярвал, че те имат магическа сила да пазят от беди и да носят здраве и дълголетие. Изработи ги наша сънародничка тук, която е етнограф, и това наистина прави върха доста по-различен от останалите.”

Заради пандемията от Covid-19 тази година празничната програма в музея е отменена. В последните шест години обаче, неделима част от нея е ансамбъл „Хоро”, който освен българското фолклорно наследство, представя танцовите традиции и на други етнически групи.

Нашите фолклорни танци винаги се харесват и печелят симпатиите и овациите на публиката от цял свят – с гордост казва Анна-Мария Бунева. – Ръководителката на „Хоро” Иринка Гочева с удоволствие се включи в този проект, за да представим заедно и достойно България. Ще се стремим да го постигнем чрез една традиционна и уникална украсена българска коледна елха, която да изглежда великолепна и всяка година да става все по-красива.”

Снимки: предоставени от българската общност в Чикаго




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10