Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА.

По думите й, молитвата най-вероятно произхожда от старото село. Тя завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите.

„Молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало. Но коледарската традиция е жива в Силистренско, макар че усложнената обстановка възпрепятства коледарите“, казва преподавателката.

В с. Малък Преславец пък се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40

Чанове и хлопки огласят Широка лъка на кукерския събор „Песпонеделник“

Традиционният кукерски събор „Песпонеделник“ се завръща в Широка лъка след двегодишна пауза заради епидемията от коронавирус. В него шест състава от различни фолклорни области под звуците на чанове и хлопки ще разиграят обред за прогонване на злото...

публикувано на 05.03.23 в 06:00