Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

10
Снимка: Атанас Жеков

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за поколенията от Румяна Механдова", която може да се види до 2 май 2023 г.


"Изложени са предимно носии от различни райони на България, има също така много престилки с разнообразни геометрични, растителни и животински орнаменти, пешкири, месали – празнични кърпи, които са правени за чеизи и са подарявани на годежи, сватби и други празници – разказва Румяна Механдова в интервю на Десислава Семковска от Радио България. – Показала съм тъка́ни възглавници, а също така бъклици, предимно от Етрополе, с образите на нашите възрожденци Христо Ботев, Васил Левски, Георги Сава Раковски, с цветя и други картини."


Богатият колорит на изработваните някога на ръка елементи на облеклото се допълва от вълшебството на накитите – израз на семейно-възрастовото и социално положение на българката в обществото. Задължителна част от женската премяна са били пафтите и нанизите от пендари, които също могат да се видят в изложбата. Уменията и фантазията на майсторите-грънчари пък се разкриват в показаните разнообразни съдове.


"Керамиката е моята любима тема и дългогодишна любов – споделя Румяна Механдова. – Изложила съм към 30 неща, които са уникати, много редки и трудно могат да се видят дори и в музеите."


Експозицията в РИМ-Стара Загора показва само малка част от богатата сбирка на Румяна Механдова, която колекционира стари автентични вещи, създадени от талантливите български ръце, вече повече от 40 години. Днес тя вероятно е притежател на най-голямата частна колекция от битови предмети в България.

"Не знам какво ме вдъхнови да ги покажа – признава Румяна Механдова. – Може би просто в един момент осъзнах, че това невероятно народно богатство трябва да се сподели с хората. Това е красота, родова памет, която не трябва да пазя само за себе си, и всеки българин, който милее за нашата история, за стария ни бит, би трябвало да види тези предмети. Чрез тях, може би, някои сърца ще бъдат докоснати и ще разберат, че трябва да се гордеят с нашите предци и техните творения.“

Снимките са предоставени от Румяна Механдова и Регионалния исторически музей - Стара Загора, фотограф: Атанас Жеков


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Галерия

Още от категорията

Снимка: Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак

"Традициите срещат бъдещето" в Орешак

Празник под надслов „Традициите срещат бъдещето“ ще се състои в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак на 7 юни. Над 120 ученици от училища в Троян ще  почерпят от опита на старите майстори, ще се..

публикувано на 07.06.23 в 05:05

Нестинарски танци в село Българи

Днес, в странджанското село Българи отбелязват празника на светците Константин и Елена (на 3 юни, по стар стил) с традиционни нестинарски игри . Програмата за съботния ден започва с нестинарски обред в сутрешните часове, след това, от 13 до 19 часа ще..

публикувано на 03.06.23 в 04:35

Празникът на розата в Казанлък вече е на 120 години

Заради хладното време тази пролет розоберът закъснява. Едва преди седмица започна прибирането на цветовете в Розовата долина около градовете Казанлък и Карлово. Всяка година началото на беритбата в края на май се отбелязва с пищни празненства в..

публикувано на 02.06.23 в 12:30