Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА.

По думите й, молитвата най-вероятно произхожда от старото село. Тя завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите.

„Молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало. Но коледарската традиция е жива в Силистренско, макар че усложнената обстановка възпрепятства коледарите“, казва преподавателката.

В с. Малък Преславец пък се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ченгене скеле рибарско селище

Честват св. Николай Чудотворец и по стария църковен календар

Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от бургаските рибари. Денят се отбелязва на 19 декември. В рибарското селище Ченгене скеле празникът започва от 11.00 часа с освещаване на параклис до клуб "Морски сговор"...

публикувано на 19.12.22 в 06:15

Христо Маринов – последният мутафчия по нашите земи

Във високотехнологичното ни време машините полагат извънмерен труд, а изкуственият интелект решава главоблъсканици. Има обаче привидно прости занимания, които изискват наличието на душа – единствено човешко притежание. Да създадеш предмет с..

публикувано на 15.12.22 в 11:06
На 9 декември православната църква почита Света Анна

Почитаме света Анна – покровителка на майчинството

На 9 декември православните християни честват зачатието на св. Анна – майка на Богородица, потомка на Аароновия род.  Както е записано в житието на светите богоотци Йоаким и Анна, те дълги години нямали деца въпреки своя праведен и скромен..

публикувано на 09.12.22 в 05:10