Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към традициите – за здраве и благоденствие

Снимка: архив

Изпращаме една трудна година, изпъстрена с неочаквани събития и промени. В изолация или просто спазвайки социална дистанция, съгласни или не с мерките срещу все още непознатия вирус, вероятно много хора отправят мисли към бъдните дни, в очакване на по-добри перспективи. Колкото до нас, българите, ние неизменно се обръщаме към обичаи и ритуали от далечното минало. Особено по празници или в тежки моменти. Често съм се питала защо е така. Може би искаме да усетим духа на патриархалния бит, който изглежда много по-подреден по отношение на ценностната система. Или го правим с надеждата, че ритуалите, в чиято сила са вярвали нашите прадеди, поне малко ще помогнат и на нас.

В последния ден на старата година Радио България ви припомня вярванията и обичаите, с които е свързано преминаването на границата между двете години. Какво непременно слагали някога българите на празничната трапеза, която трябва да е изобилна и богата, каква е разликата между коледарите и сурвакарите, както и за други съществени моменти от фолклорния празник, ще научите, ако прочетете
„На границата между двете години“ от архива на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50