Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудната 2020-а се оказа успешна за младите български инструменталисти

Снимка: архив

„Състезанията са за конете, не за артистите“ – тази често цитирана фраза принадлежи на големия унгарски композитор и пианист Бела Барток. Много от съвременните изпълнители споделят неговата позиция, но независимо от това музикалните конкурси се множат. Тяхната сцена си остава основният трамплин към световната. В зависимост от периода и мерките срещу пандемията от Covid-19, тази година дори конкурси, които традиционно се провеждат на живо, трябваше да изберат виртуалното пространство за посредник между участници и жури. За щастие, в промеждутъка между по-строгите мерки, някои национални форуми се състояха, спазвайки ограниченията. През 2020 г. много млади българи спечелиха отличия – признание и за техните преподаватели. 

Проф. Александър Василенко, ръководител катедра „Пиано“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „Панчо Владигеров“, преподавател и в НМУ „Любомир Пипков“ , чиито ученици спечелиха десетки награди, споделя:

„Аз съм впечатлен от моите ученици. Това, което ни връхлетя, се оказа много травмиращо. От активни млади музиканти, свикнали да са на сцена, да пътуват постоянно за участия в концерти, международни конкурси и т. н., изведнъж се оказаха затворени вкъщи, както се казва по чехли, пред пианата си и без всякаква реална възможност за изява. Това води до неизбежна загуба на форма, на стимул за работа. Но ние постепенно напипахме верния ритъм и в сравнително кратката пауза в края на лятото и първите месеци на есента, постигнахме успехи в конкурсите, на които учениците успяха да се явят. Последната награда в „предковидния ни живот“ беше за Филип Илиев от „Млади виртуози“ в Загреб, Хърватия, един сериозен конкурс. Филип е много талантливо момче, в момента е в VIІ клас и се развива много добре. Спечели още няколко награди през годината. Както и Мария Атанасова, Жана Колева, Ангел Ялъчков, Никола Богомилов – мои ученици, които се явиха на национални и международни конкурси и навсякъде заеха първите места. 

Никола и Ангел участваха в онлайн версията на авторитетния конкурс „Ян Сибелиус“ – Финландия и взеха съответно първа и втора награда. Имаше и други български участници, които завоюваха отличия. Престижен за страната ни е и фактът, че председател на журито беше проф. Борислава Танева.

Както вече ви съобщихме, в конкурса Ян Сибелиус“,  в категория „Детски хорове до 17 години“, победител е Детският хор на БНР, ръководен от Венеция Караманова. В категория „Пиано“ първи награди в различните възрастови групи спечелиха Ивайло Василев, Николай Желязков, а Вирджиния Спиридонова взе четвърта награда при най-малките.  Първа награда спечели и клавирно дуо „Атмосфер“ – Александра Дичева и Мила Михова. Стойността на всички успехи през годината е още по-голяма, имайки предвид, че повечето занимания са осъществени онлайн.

Александра Дичева и Мила Михова – клавирно дуо „Атмосфер“
„Всяка криза открехва вратата към развитие, доколкото човек не пада духом, а търси пътища за усъвършенстване. Научихме се да използваме възможностите на интернет, открихме и някои положителни страни. Имам много талантливи по-малки ученици, които, ако не беше тази криза, съм абсолютно убеден, че досега щяха да имат своите първи успехи на конкурсния подиум, затова гледаме с надежда към бъдещето – казва проф. Александър Василенко. – При студентите ми е по-различно, защото това са хора, чиито усилия са насочени предимно към професионална реализация като теоретици, композитори, диригенти, звукорежисьори, педагози. За разлика от учениците, които логично разчитат на своя педагог, от тях се очаква да са самостоятелни, да взимат адекватни решения и да демонстрират бърза ориентация. Някак забравяме, че те също са все още деца, често неопитни. Заради това искам да изразя своята голяма почит към тях – някои от тях даже по-бързо от нас успяха да се пренастроят и да се ориентират в новата ситуация.“

Благородна Танева е сред най-известните български цигулкови педагози. Нейните ученици също пожънаха много успехи, независимо от онлайн обучението.


„Работата продължи, децата се развиват, за това красноречиво говорят фактите. Много от моите ученици ми дадоха повод за гордост и радост – Кай Орлинов, Далия Чолакова, Боряна Желева, Ралица Кръстева, Диана Чаушева, Елизабет Гекова. Престижната първа награда от Международния конкурс „Леонид Коган“ в Брюксел тази година спечели Лора Маркова. 

А в Охрид, на конкурс, проведен чрез записи, мои ученици във всички възрастови групи получиха максималните 100 точки, а аз – специални поздравления от международните журита по всички инструменти. Наистина 2020 г., макар и много нетрадиционна, премина успешно за нас. Имаше и много сериозни концерти, в които мои ученици бяха солисти на симфонични и камерни оркестри.“

Буквално докато подготвяхме този обзор, на Международния московски музикален онлайн конкурс цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Мартина Табакова взеха първи награди в своите категории, както и при ансамблите. На същия конкурс с първа награда бе отличен 15-годишният валдхорнист Виктор Теодосиев, прекрасно се представиха и още няколко българчета. В Париж, на конкурса „Леополд Белан“, дуото Иларионова – Табакова също получи първа награда. А на 250-ия рожден ден на Бетовен 15-годишната Марина Мравова от класа на Антонина Бонева спечели първа награда на Best Beethoven Composers Competition… 

Без да е възможно да споменем всички, които заслужават нашите аплодисменти, оставяме обобщението на г-жа Танева:

„Ако зависеше от мен, бих забранила конкурсите и бих оставила публиката сама да решава кого иска да слуша, това е по-естествено и нормално. Но в настоящата трудна ситуация, трябва да призная, че състезанията се оказаха много полезни за мотивацията на младите изпълнители. А и по принцип те имат важна роля за изграждането на характера и психическата устойчивост. Затова е и толкова голяма радостта ми при всеки малък и голям успех на мой възпитаник“.

Снимки: dromomania.bg и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15