Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Азербайджан пазят своя език, култура и обичаи

Основната част от българската общност в Азербайджан се преселва в Гянджа, втория по големина град в страната, с богата и древна история, в началото на 20 век. „Многобройната българска общност пази езика, културата и обичаите през всичките тези години. Преброяването на населението през 1989 г. показва, че тук официално живеят 289 българи. В момента статистиката се обновява” – казва етническата българка Мария Гусейнова и допълва:

„Аз израснах в Гянджа и винаги се представям като азербайджанска българка. Баба ми е разказвала, че сме живели в Панагюрище, предците ни се преселили оттам през Бесарабия в Украйна и се установили в Запорожска област, където съществували няколко български селища – разказва Мария Гусейнова за корените си. Спомня си и за леля си: - Тя пееше прекрасно, аз израснах с българските песни.”

Мария Гусейнова е завършила Философския факултет на Киевския университет. В момента живее в столицата Баку, но продължава да е душата и сърцето на българската общност в Азербайджан. Далечните ни сънародници там отбелязват българските празници, почти изцяло са запазили традиционната кухня. „Самата аз пека българска баница, но тук я наричаме млин” - подчертава събеседничката ни.

В Гянджа, която е побратимен град с морската ни столица Варна, няма български клубове, няма и български училища, а компактната българска общност се събира в дома на Мария Гусейнова или пък тя посещава другите българи. „Родените в Гянджа българи са труженици. Имаме доктор на науките, бизнесмен, педагози, лекари. Често в мислите си ние се връщаме в България” – споделя Мария Гусейнова.

Самата тя неведнъж е била в историческата си родина – в Панагюрище, Варна, Пловдив, Бургас, София. Какво най-много я впечатлява в България?

„Дълго мислих над този въпрос. Лично аз бях впечатлена от всичко – и хората, и храната, и културата – отговаря тя. – Когато зададох същия въпрос на децата ми и на други хора, посещавали България, дъщеря ми отговори: хората, на внука ми му хареса храната, трети са се впечатлили от красотата на България. Но всички бяха единодушни: всичко, свързано с България, ни харесва.”

През 2005 г. Мария Гусейнова осъществява своя отдавнашна мечта: да обедини двете близки за нея родини – Азербайджан и България. Тя създава сдружението „Съдействие за развитие на азербайджанско-българската дружба”. През същата година започва да излиза и списание „Акорд” на български език, което се разпространява в Азербайджан, България и Украйна.

Между двете държави се развива активно сътрудничество в много области. В Софийския университет е открит Център за азербайджански език и култура. В Славянския университет в Баку съществува факултет „Българско регионознание”, към който е създаден и Център за български език и култура.

„Сътрудничеството ни е много плодотворно. Когато идвам в България, към мен се отнасят с разбиране, внимание, уважение, интересуват се от живота на българите в Азербайджан – казва Мария Гусейнова. – Помага ни и Агенцията за българите в чужбина. От там ни предоставиха носии, които са ни много нужни, както и литература за България, за нейните празници. Искам да изразя огромната си благодарност. Винаги се старая да споделям тези подаръци с българите, които живеят тук и в Украйна.”

Мария Гусейнова е превърнала стихотворението, посветено ѝ от приятелка, в химн на азербайджанско-българската дружба. Чуйте го в звуковия файл:

А цялото интервю с българката от Азербайджан на руски език можете да чуете като посетите публикацията на руската страница на Радио България – ТУК.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30