Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър и Виктория - най-харесваните имена и през 2020 г.

Снимка: Pixabay

За поредна година и през 2020 г. най-предпочитаните имена сред новородените в България са Александър и Виктория, съобщава Националният статистически институт.

При момчетата, наред с традиционните Георги, Димитър, Иван и Никола, преобладават и нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български владетели - Борис, Калоян, Симеон, Самуил и други. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2020 г. са Емир и Мерт. 

Челната тройка на най-често срещани имена при момичетата - Виктория, Мария и Никол, се запазва повече от пет години, като през 2020 г. веднага след тях са София и Рая. Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.

Като цяло сред населението на България най-разпространеното женско име е Мария, а мъжко име - Георги. Сред мюсюлманските са Фатме и Мехмед.

Най-популярните фамилии за 2020 г. са Иванов/Иванова, Георгиев/Георгиева и Димитров/Димитрова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05