Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български университети стават по-видими на пазара за висше образование

Снимка: БГНЕС

Обучението в най-престижните висши учебни заведения, при това едновременно в различни държави от Евросъюза вече е факт. То възможно, благодарение на инициативата "Европейски университети", разработена съвместно от висши училища, студентски организации, страни членки на ЕС и Европейската комисия.

Отскоро, в мрежите на „Европейски университети“ са включени и пет български висши училища, които бяха одобрени през 2020 г. Това са: Софийският университет "Св. Кл. Охридски", Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет, Технически университет - София и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив.

"Българските висши училища бяха активни, особено във второто кандидатстване в инициативата, която се финансира и по програма "Еразъм"", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев, в интервю за БНР. Бюджетът на програмата е 120 милиона евро. С одобрените 24 нови обединения на европейски университети, общият им брой достигна 41.

"Ние живеем в един по-отворен за пътуване, по-глобализиращ се свят – отбелязва министър Вълчев. – Всички потребяваме повече от най-известните марки търговски продукти. По същия начин и висшето образование е пазар, който се глобализира. По-голяма част от студентите искат да учат в най-големите, най-добрите като репутация училища, а 90% от висшите училища по света са малки. Малки са и всички български университети, както и френските, немските, на фона на глобалния пазар, с много малки изключения. На международния пазар на висшето образование, търсенето е съсредоточено в малко на брой висши училища – най-вече американски, британски, китайски."

Това е и причината европейските лидери, в края на 2017г., на срещата на върха в Гьотеборг,да вземат решене за създаване на единно европейско образователно пространство, част от което е и инициативата за европейски университетски мрежи. Финансовата подкрепа за тях, от страна на ЕС, е в размер до 287 милиона евро. Освен по програма "Еразъм+", по предложение на българския еврокомисар Мария Габриел, бе осигурено и допълнително финансиране по програма "Хоризонт Европа" за научни изследвания и иновации.

"Бъдещите европейски университети няма да бъдат университети, съставени от висши училища, които са в един кампус, както са например американските, пояснява Красимир Вълчев и добавя: Те ще са университети на мрежов подход с общи програми, общи дипломи, но разположени в различни страни. Един български студент ще може да учи едновременно и в Холандия, и в България, и в Полша, и в Испания по няколко месеца. Това се случва и в момента по програмата "Еразъм", но Европейските университетски мрежи са една по-висша форма на интеграция."

Според министъра на образованието това ще направи европейските университети по-разпознаваеми и ще утвърди основополагащия европейски принцип на единство в многообразието. Ще даде и повече образователни възможности на всички европейски студенти.

"За българските висши училища тази инициатива е шанс да бъдат видими на пазара, да бъдат интегрирани в общото европейско образователно пространство, да привлекат повече студенти от Европа, пък и от съседни страни, извън ЕС. Увеличаването на разликите между малките и големите университети ще се задълбочава, а международният обмен ще се разраства."

По думите на Красимир Вълчев, в това отношение в България се наблюдава положителна тенденция - за последните 25 години броят на чуждестранните студенти се е увеличил два пъти.

Редактор: Д. Григорова  /по интервю на Нина Цанева, БНР-“Хр.Ботев“/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици разработват проект за откриване на противопехотни мини

На прага на първия учебен ден въпросите около светлото бъдеще на българското образование са все по-актуални, а отговорите – все по-мъгляво пожелателни. И сякаш все по-често дочуваме в тази сфера на обществото ни ехото на израза "Преходът мина. Да..

публикувано на 10.09.24 в 17:15

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35