Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн кариерен форум в България достъпен за търсещи работа от чужбина

Снимка: ec.europa.eu

„Кариера в България“ е онлайн събитие, което посредничи в контакта между търсещите работа и работодатели от различни сектори. Форумът е еднодневен и се провежда на платформата на Европейската комисия "Европейски дни на труда", а информацията е на български и английски език. Новост е, че в него могат да се включат както българи, така и чужденци, които се интересуват от възможностите и условията на трудовото законодателство в България.

Началото на онлайн инициативата е на 12 януари от 11.00 ч. българско време (10.00 ч. централно европейско време) и приключва в 17.00 ч. българско време (16.00 ч. централноевропейско време). Справка в платформата показва, че до момента са обявени над 1190 реални работни места, като преобладава търсенето на медицински кадри, както и такива с инженерни, технически и IT специалности. Най-много незаети работни места има в областта на металообработването, ремонта на автомобили, за шивашки и консервни фабрики. Предлаганата работа е на пълен работен ден, но не се посочва изискването за стаж, опит и възраст на кандидатите за работа.

„Включи се сега, за да сбъднеш мечтите си в България!“ – призовават организаторите на българското участие на кариерния форум – Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Регистрацията за лицата, търсещи работа, и за работодателите, започна още от 23 декември 2020 г. на страницата на събитието, като те могат да се включат в него и в деня на провеждането от всеки компютър или мобилно устройство с интернет връзка.

Платформата дава възможност на работодателите от България в реално време да представят своята дейност и свободните си работни позиции, за които ще наемат хора. В рамките на форума те мога да разменят контакти и да проведат интервю за работа с кандидатите. Предимството за търсещите работа, е че могат на едно място и в реално време да кандидатстват по различни обяви и да се запознаят в пряка връзка с условията, предлагани от работодателя. Освен посредническа, платформата има и информационна стойност, тъй като служители на Министерството на труда ще разяснят възможностите за стартиране или продължаване на професионалната реализация в България, трудовото и социално законодателство в страната. Ще дадат полезна информация относно начините за съчетаване на личния и професионалния живот, програмите за стажуване и повишаване на професионалната квалификация, както и данни за условията на живот и работа  в страната ни, в това число средна работна заплата по сектори, средна стойност на наеми и продажна цена на жилищата, такси за детски градини и ясли и т.н.

До момента заявки за участие в "Европейски дни на труда" са заявили 4636 фирми, сред които има и компании от Белгия, Австрия, Германия, Чехия, Дания, Хърватия и др.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46