Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн кариерен форум в България достъпен за търсещи работа от чужбина

Снимка: ec.europa.eu

„Кариера в България“ е онлайн събитие, което посредничи в контакта между търсещите работа и работодатели от различни сектори. Форумът е еднодневен и се провежда на платформата на Европейската комисия "Европейски дни на труда", а информацията е на български и английски език. Новост е, че в него могат да се включат както българи, така и чужденци, които се интересуват от възможностите и условията на трудовото законодателство в България.

Началото на онлайн инициативата е на 12 януари от 11.00 ч. българско време (10.00 ч. централно европейско време) и приключва в 17.00 ч. българско време (16.00 ч. централноевропейско време). Справка в платформата показва, че до момента са обявени над 1190 реални работни места, като преобладава търсенето на медицински кадри, както и такива с инженерни, технически и IT специалности. Най-много незаети работни места има в областта на металообработването, ремонта на автомобили, за шивашки и консервни фабрики. Предлаганата работа е на пълен работен ден, но не се посочва изискването за стаж, опит и възраст на кандидатите за работа.

„Включи се сега, за да сбъднеш мечтите си в България!“ – призовават организаторите на българското участие на кариерния форум – Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Регистрацията за лицата, търсещи работа, и за работодателите, започна още от 23 декември 2020 г. на страницата на събитието, като те могат да се включат в него и в деня на провеждането от всеки компютър или мобилно устройство с интернет връзка.

Платформата дава възможност на работодателите от България в реално време да представят своята дейност и свободните си работни позиции, за които ще наемат хора. В рамките на форума те мога да разменят контакти и да проведат интервю за работа с кандидатите. Предимството за търсещите работа, е че могат на едно място и в реално време да кандидатстват по различни обяви и да се запознаят в пряка връзка с условията, предлагани от работодателя. Освен посредническа, платформата има и информационна стойност, тъй като служители на Министерството на труда ще разяснят възможностите за стартиране или продължаване на професионалната реализация в България, трудовото и социално законодателство в страната. Ще дадат полезна информация относно начините за съчетаване на личния и професионалния живот, програмите за стажуване и повишаване на професионалната квалификация, както и данни за условията на живот и работа  в страната ни, в това число средна работна заплата по сектори, средна стойност на наеми и продажна цена на жилищата, такси за детски градини и ясли и т.н.

До момента заявки за участие в "Европейски дни на труда" са заявили 4636 фирми, сред които има и компании от Белгия, Австрия, Германия, Чехия, Дания, Хърватия и др.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25