Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експозиция в Горноградската гимназия представя живота на бележити българи

Снимка: МвнР

Посланикът на България в Загреб, Хърватия, Генка Георгиева връчи на ръководството на Горноградската гимназия в града официално писмо за решението на българското правителство за отпускане на помощ от 50 000 евро за възстановяване на сградата й след земетресенията в Хърватия през 2020 г. и копие от банковото бордеро за плащането.  За това съобщи българското Министерство на външните работи.

Георгиева е подчертала волята на страната ни средствата да се използват за възстановяване на сградата - символ на близостта между българския и хърватския народ още от XIX в. 

Ръководството на гимназията е потвърдило, че след приключване на ремонта на първия етаж на сградата ще бъде обособена историческа сбирка за българите, учили в гимназията. Предвижда се и оборудване на Кабинет по български език, който да се ползва и от учениците в Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Загреб.

Още от категорията

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно..

публикувано на 15.01.21 в 15:46
Георги Комсалов, Борис Калайджиев и Ясен Недялков, основатели на споделената работилница

Първата споделена работилница в София разкрива възможности за творчески идеи

Добрата идея е безценна, особено когато човек се посвети на нея. Макар и с малки стъпки, тя ще стане реалност и ще послужи на други хора в обществото. Въплъщение на практична и много полезна идея е създаването на споделена работилница. По примера на..

публикувано на 15.01.21 в 15:43

България е заявила към 5 производители Covid ваксини за 6 млн. души

2,3 млн. души, или 36% от населението на България без децата до 16-годишна възраст, могат да бъдат ваксинирани през първите шест месеца на тази година, съобщава БГНЕС, като цитира пресцентъра на Министерството на здравеопазването...

публикувано на 15.01.21 в 13:10