Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният исторически музей представя нови археологически открития

Снимка: НИМ

В изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” Националният исторически музей ще покаже новите си находки от последния археологически сезон, направени чрез 22 експедиции. 

През м.г. за първи път беше проучвано укреплението в местността “Св. Архангел” над с. Дъбница в Западните Родопи, обитавано от ранната каменно-медна епоха в продължение на 6 хил. г. 

Ще бъдат представени също откритията в средновековния некропол, намиращ се във вътрешния град на Калиакра. Сред тях е гроб на момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи от скъпи платове. 

Друг акцент в изложбата, която се открива на 20 януари, са амфоровидните съдове, представляващи погребални урни от къснобронзов некропол край видинското село Балей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28