Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 165 години от рождението на Райна Княгиня

Снимка: архив

На този ден през 1856 г. в Панагюрище на бял свят идва Райна Попгеоргиева. Известната с прозвището “Райна Княгиня” е българска учителка и акушерка, която ушива главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг на Априлското въстание и го развява редом с Георги Бенковски. Революционерът й поръчва да изработи знамето с надписа “Свобода или смърт”, когато е 20-годишна. След Априлското въстание тя е заловена от турците и подложена на тежки страдания, но след намесата на европейски дипломати е освободена и изпратена да учи медицина в Москва. Има петима синове, четирима от които стават офицери в Българската армия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23