Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с Covid-19 засегна сериозно къщите за гости

Снимка: Асоциацията на Къщите за Гости в България

Пандемията с коронавирус предизвика небивал срив в туристическата индустрия, осигуряваща около 12% от БВП на страната. Работещите в бранша алармират, че през изминалата година посетителите и оборотите в къщите за гости са намалели значително. Заради ситуацията с Covid-19 вече има обяви за продажбата на малки семейни хотели у нас, твърди председателят на Асоциацията на къщите за гости в България Вероника Кунева. Тя призова за сериозни мерки в подкрепа на собствениците на къщи за гости.

„Първата програма която пуснаха беше за конкурентоспособност – отбелязва Кънева. – Държавата ни даваше 10% от оборота, но при определени условия. Така например фирмите с оборот под 30 000 лева не могат да кандидатстват. И хората се чувстват дискриминирани. Защо трябва да бъдем изключени? Дори и хиляда лева да вземеш – това е някаква помощ. Благодарение на българите, които това лято предпочетоха къщите за гости пред хотелите, ние  имахме работа и успяхме да възстановим някои щети и да си платим данъците. Но през октомври, с увеличаването на заразените, хората започнаха да отменят резервациите. От 12 години работя това и за първи път на студентския празник нямахме клиенти.“



Според председателя на Асоциацията на къщите за гости в България държавата трябва да включи малките семейни хотели във всички свои мерки, свързани с подкрепата на туристическите дейности, а също така и на самоосигуряващите се. Например собствениците на къщи за гости няма как да назначат персонал, при условие, че имат 2-3 месеца работа през лятото и зимата по време на празниците. „Ако назначим човек ние трябва да му осигурим 8 часов работен ден, и затова сме самоосигуряващи се лица. Но държавата не подкрепя самоосигуряващите се и при евентуален фалит, ние няма да получим нито стотинка обезщетение“ – коментира Вероника Кънева .

В сравнение с 2019-та, през миналата година нощувките в една от къщите за гости в шуменското село Кюлевча са намалели с близо 50 на сто. „И когато няма достатъчно приходи, намаляваме планираните годишни подобрения на базата“, обясни собственичката Галина Раднева. А дали, подобно на други нейни колеги, е кандидатствала по мярката на правителството за безлихвени потребителски кредити за физически лица?



„Не, ние кандидатствахме по друга мярка – за сумата от 3 до 10 хиляди за покриване на текущите разходи – за заплати, осигуровки, но ни отпуснаха 3 000 лева. Имаше месеци без никакви приходи, а осигуровките трябва да се платят, независимо че нямаме приходи“, каза Раднева. Според нея, един от вариантите за подкрепа на къщите за гости е да се намалят осигуровките, защото са еднакви както при къща за гости с пет стаи, така и при петзвезден хотел със сто стаи. „Това е много несправедливо. В много несигурна обстановка работим, ако изобщо може да се каже, че работим.“ – посочи в заключение Галина Раднева.

Снимки: архив, Асоциацията на Къщите за Гости в България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15