Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла отбеляза 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская

Снимка: Генконсульство России в Русе

Град Бяла е отбелязал днес 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская, предаде БТА. Жителите на Бяла и представители на институции са почели паметта й с поднасяне на венци и цветя на нейния гроб, намиращ се в двора на Историческия музей, и на паметника й до църквата "Св. Георги".

Вревская е медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22 лекари и сестри, с които в края на юни 1877 г. работи във военно-полева болница в румънския град Яш. На 20 ноември същата година пристига във военновременна болница в Бяла. Там Юлия Вревская заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 г. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. Тленните им останки с оригиналния надгробен паметник са преместени през 1907 г. в парка на новооткрития музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56