Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла отбеляза 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская

Снимка: Генконсульство России в Русе

Град Бяла е отбелязал днес 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская, предаде БТА. Жителите на Бяла и представители на институции са почели паметта й с поднасяне на венци и цветя на нейния гроб, намиращ се в двора на Историческия музей, и на паметника й до църквата "Св. Георги".

Вревская е медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22 лекари и сестри, с които в края на юни 1877 г. работи във военно-полева болница в румънския град Яш. На 20 ноември същата година пристига във военновременна болница в Бяла. Там Юлия Вревская заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 г. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. Тленните им останки с оригиналния надгробен паметник са преместени през 1907 г. в парка на новооткрития музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43