Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата концертна зала на България – нищо по-малко от величествена

Илюстративно изображение
Снимка: новмузикаленхрам.бг

„Нищо по-малко от величествена, нищо по-малко от великолепна“ – под това мото се представя проект на нова концертна зала в столицата. Инициативата за това беше обявена официално на 3 февруари 2021 година при президента на Република България Румен Радев. Нейни учредители са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Софийската филхармония и фондация „Богария“. 


В създадения обществен съвет на инициативата са включени изтъкнати културни и обществени дейци: проф. Елена Кутева, дългогодишен ръководител на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”; проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия; проф. Ростислав Йовчев, пианист и преподавател в НМА; Кирил Вълчев, генералeн директор на Българската телеграфна агенция и Даниел Спасов, музикант и фолклорист. Държавният глава е патрон на инициативата.

Зала България - досегашният храм на музиката в София

Идеята за изграждането на нова концертна зала не е от вчера. За първи път тя обявена на 13 март 2016 година. „Повече от 5 десетилетия творците на България очакват такъв храм на музиката – нова концертна зала“, заяви при представянето на инициативата председателят на СБМТД Станислав Почекански.  

„Целта е България да има един величествен, великолепен Храм на Духа, който да поражда чувство на гордост и високо самочувствие у всеки българин“ – обясняват философията на проекта инициаторите. В този смисъл, крайната и дългосрочна цел на проекта е не просто да бъде изградена красива сграда, а „тя да събужда чувства на патриотична гордост и високо самочувствие у българите“.

Илюстративно изображение

Предвижда се това да бъде комплекс от една голяма акустична зала, няколко по-малки концертни зали, репетиционни и спомагателни помещения, музеи на българската музикална култура, както и учебен комплекс по музикално изкуство.

Все още няма избрано място за новия комплекс, но изискването е то да бъде в центъра на София, да е достъпно и комуникативно.

Подробности за инициативата ще откриете в интервюто на Александър Райчев от програма "Христо Ботев" на БНР със Станислав Почекански ТУК, както и от уеб сайта на проекта - www.новмузикаленхрам.бг

Снимки: БГНЕС, Прессекретариат на президента, новмузикаленхрам.бг



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05