Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

Бедност, неравенства, безработица - стари предизвикателства пред нова Европа

Снимка: БГНЕС

Основна тема в ЕС във връзка с преодоляването на последиците от икономическата криза е заетостта на населението. От началото на пандемията хиляди предприятия останаха затворени, милиони европейци загубиха работата си, а за повечето от нас се наложи да променим модела си на социален и личен живот. Към края на 2020 година близо 16 млн. души останаха без работа, с 2 млн. повече, отколкото през предходната година. Зад тази тревожна статистика стоят безчет човешки съдби. Пандемията засегна тежко най-уязвимите и най-бедни членове на нашето общество, задълбочавайки и социалното неравенство. Към проблема със заетостта се прибавя и темата за професионалната квалификация, за преквалификацията и за нуждата от социални грижи, така че никой да не бъде изоставен в преодоляването на всички негативни последици от кризата. Борбата срещу неравенството, младежката безработица и бедността  са основен акцент в Плана за възстановяване и многогодишната финансова рамка на ЕС, обсъждани на заседанията в европейската пленарна зала.

Никола Шмит

„За да се справим с кризата, е необходима заетост, но не каква да е заетост, а ориентирана към обучението и преквалификацията - това заяви от името на ЕК Никола Шмит - комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаването.

„Подкрепяйки съществуващите ресурси и Eвропейския инструмент за временна заетост, известен под съкращението SURE, бяха използвани схеми в помощ на самонаетите лица, за да преодолеят те икономическите последици от кризата и наложилото се оставане вкъщи. Около 240 млрд. евро са инвестирани в здравеопазването през Европейския механизъм за стабилност. Въпреки това, увеличаването на безработицата беше само забавено и няма трайно решение на проблема. Много от секторите няма да се възстановят дълго време, предприятия ще изпитват финансови трудности. Схемите за временна заетост ще бъдат запазени и в бъдеще, но в комбинация с обучение и преквалификация на хората, заедно с осигуряването на новата им заетост. Трябва давъведем условия за бъдещ конкурентен растеж, инвестиции, реформи и умения, ориентирани към заетостта. Това са ключови моменти, за да излезем по-силни социално и икономически от настоящата криза.“

Радан Кънев
Да има повече европейска защита за самонаетите лица и малките семейни фирми, призова от трибуната на ЕП българският евродепутат Радан Кънев, от групата на Европейската народна партия:

Днес обсъждаме допълнителна европейска помощ за най-засегнатите от корона-кризата наши съграждани – тези, които живеят в крайна бедност. Подкрепям тази инициатива, защото съм представител на държава, в която бедността е основен проблем, в която стотици хиляди разчитат на временна работа, често в чужбина, за да изхранват семействата си, и мнозина бяха лишени заради кризата дори от този свой минимален доход. Но искам да обърна Вашето внимание и върху друго лице на проблема. Опасността десетки хиляди семейства тепърва, в резултат на кризата, да изпаднат в състояние на крайна бедност. Пандемията буквално отне хляба на свободните артисти, на хиляди самонаети лица, на собствениците на малки и семейни фирми. Довчера представители на средната класа, сега те са без доходи, с просрочени ипотеки и натрупани задължения, а в някои европейски държави, сред които за съжаление е и България, те са изоставени извън закрилата на икономическите мерки.“


Многогодишната финансова рамка на ЕС (2021-2027г.), в размер от един трилион и 800 милиарда евро, предвижда инвестиции и амбициозни социални реформи, в това число и мерки за социална закрила, жилищно настаняване, мерки за децата в риск. Същевременно остава, и даже се задълбочава, един стар проблем за Европа, а именно бедността при условията на заетост – явление, което лишава човека от достоен начин на живот. Към бедността на трудещите се, сега се добавя несигурност и страх от загуба на работното място. Това ще е тема на срещата на високо равнище през май в Порто /Португалия/, когато ще бъдат конкретизирани всички социални цели от ново поколение.

Снимки: БГНЕС, Европейски Парламент, Facebook / Радан Кънев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30