Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Щерев възроди популярната песен „Хризантеми“ с нов аранжимент

Снимка: архив

Композиторът и основател на група „Диана Експрес“ Митко Щерев възроди една от най-популярните си мелодии „Хризантеми“ по повод рождения си ден (28 януари). Кавърът на песента се появи броени дни след след 75-годишния юбилей на филмовия композитор на 20 век, определен за такъв от Съюза но филмовите дейци на България през 1996 година.

Песента е написана  през 1976 година за примата на българската музика Лили Иванова. Автор на стиховете е Иля Велчев. „Само за няколко месеца „Хризантеми“ стана хит. Направиха го хората, които посещаваха концертите на Лили. И последно, тази песен в продължение на 20 години беше хит и в Русия“ – спомня си Митко Щерев.


Няколко години след записа, в дома му гостува Киркор Киркоров – бащата на Филип Киркоров, с който са близки приятели. Именно той е човекът, който популяризира „Хризантеми“ в Русия. „С текст на руски през последните тридесет години тази песен е изпята от много руски певци. Нещо повече. Има много руснаци, които и сега казват, че „Хризантеми“ е руска песен. Твърдя това, защото почти една година от живота ми мина по турнета в тази необятна страна. Концертирах най-напред с Емил Димитров, после с Лили Иванова и накрая имах няколко турнета с „Диана Експрес“, разказва още Митко Щерев.

Съвсем скоро той се надява да може да заснеме и видеоклип на актуалната версия на „Хризантеми“, а след това започва работа по новите аранжименти на други знакови свои хитове – „Стари мой приятелю“ и „Осъдени души“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10