Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Къщата на Христо Ботев в Задунаевка става образователен център

Бившият консул в Одеса Димитър Тучков купи и дари имота на държавата

Снимка: Фейсбук/МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в украинското село Задунаевка, в която е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса, който купи и дари имота на българската държава. На среща в София министър Вълчев изрази благодарността си за родолюбивото му дело, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).


Преди да дари къщата, Димитър Тучков и Димитър Йоргачов - бесарабски българин и бизнесмен от Одеса, са я ремонтирали и така са предотвратили загубата ѝ. "Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена" – е разказал Тучков на министър Вълчев и му е показал снимки от имота преди и след ремонта.


Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център на името на Христо Ботев. Центърът ще популяризира делото на поета-революционер сред бесарабските българи. В него ще се организират посещения и тематични срещи за децата и учениците от българските неделни училища. Министерството на образованието и науката ще осигурява средствата за това. В къщата-музей ще могат да се видят книги и документи за живота и делото на Ботев и негови произведения. Ще има също библиотека с българска литература и видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.

Къщата отвътре

През учебната 2019/2020 година българската държава е осигурила 950 хиляди лева за функционирането на 42-те български неделни училища в Одеска област. В тях учат близо 5000 деца. Всички тези образователни институции развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, с изучаването на българската история и география, със съхраняването на националното самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Общият брой на българските неделни училища в Украйна е 70. За настоящата учебна година България е осигурила финансово подпомагане за българската общност в размер на 1,46 млн.лв, припомня пресцентърът на МОН.

Снимки: Фейсбук страница на МОН

Още от категорията

Приблизително 3 млн. българи живеят извън пределите на страната ни

Българите по света са около 2,8 милиона. Справката е на Министерството на външните работи , по искане на Народното събрание за актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места. Външният министър Николай Милков..

публикувано на 30.01.23 в 12:52

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски..

публикувано на 27.01.23 в 10:15

В Лос Анджелис искат да има паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, който обединява усилията на Българската фондация за изкуства, култура и образование, Генералното българско консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Бронислав..

публикувано на 26.01.23 в 10:06