Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

Снимка: БГНЕС

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки на Европейския съюз чрез техни изтъкнати артисти. Водещ е Даниел Хоуп, един от най-значимите цигулари на нашето време. Предаването се излъчва на живо от неговия уютен дом в Берлин.

„Бях много развълнувана от поканата – споделя пред БНР Дора, която от години живее във Виена. – Даниел Хоуп се свърза с мен миналата седмица и попита дали бих искала да участвам. Естествено, много се зарадвах, независимо от множеството организационни въпроси – ние все още сме в локдаун, пътуванията се извършват при определени условия и т.н. Много мислих как да представя страната ни. Спрях се на „Есенна елегия“ от Панчо Вадигеров, с чиято музика съм израсла в България. Както и на световни композитори, вдъхновени от българските ритми. Сред тях е големият унгарски композитор и флклорист Бела Барток. Тъй като идеята е да се представи и личността на изпълнителя, ще изпълня произведения от Лигети, Шуберт и др., включени в последния албум, който издадох. Ще прозвучи и преработка на „Хубава си, моя горо“ – популярната песен от нашия градски фолклор. Свързах се с композитора Костадин Генчев и той направи пиеса за цигулка и пиано върху народната песен „Седнало е Джоре“. Това ще бъде и своеобразна кулминация на вечерта. Няма да имаме почти никакво време да репетираме, но Даниел държи да изпълним тази музика, тъй като е свързана с нашата култура. За мен тези две народни песни показват важни страни от българската чувствителност. Едната – меланхолична и носталгична, другата – хумористична, темпераментна. Телевизията поддържа и лайфстрийминг в социалните мрежи, което е много удобно за съвременния човек.  Много ще се радвам, ако българската публика сподели тази емоция с мен, защото искам да се знае, че България и българската традиция винаги са в мен и с мен, и се движат паралелно с всичко друго, което правя.“

Дора споделя също, че работи върху новия си компактдиск „Етюди и прелюдии“, чиято програма ще представи през април в Концертхаус във Виена, ако всичко върви според плановете, разбира се.

Отново през април Даниел Хоуп, музикален директор на Zurich Chamber Orchestra и New Century Chamber Orchestra в Сан Франциско, ще гостува в София, където ще си партнира със Софийската филхармония и оперната прима Александрина Пендачанска в зала „България“. 

Редактор: Албена Безовска

Още от категорията

Група Trigaida представя онлайн албума си с фолклор и електронна музика

Днес от 20.00 ч. българско време група Trigaida представя онлайн чрез Фейсбук страницата си дебютния си албум „Елате“ с български фолклор и електронна музика. Във формацията участват Ася Пинчева от „Космическите гласове на България“, Георги..

публикувано на 08.04.21 в 05:25

„Криво Садовско“ по свищовски от Холандия

Музиката трябва да отразява живота, за да е истинска и откровена, да разказва и докосва – убеден е Людмил Крумов . Както повечето музиканти, независимо от локдауна, той продължава да работи и да общува със света чрез любимото си изкуство...

публикувано на 06.04.21 в 14:31

Павел Минев: Българската култура е нашата сила като народ

„Следващият Паганини е българин!“, възкликва преди време италианското списание Grazia по повод дебюта на 6-годишното дете-чудо Павел Минев. Роден в Плевен, той получава първите уроци от своята майка Йова Йорданова и става вдъхновител на нова..

публикувано на 31.03.21 в 13:19