Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

Снимка: БГНЕС

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки на Европейския съюз чрез техни изтъкнати артисти. Водещ е Даниел Хоуп, един от най-значимите цигулари на нашето време. Предаването се излъчва на живо от неговия уютен дом в Берлин.

„Бях много развълнувана от поканата – споделя пред БНР Дора, която от години живее във Виена. – Даниел Хоуп се свърза с мен миналата седмица и попита дали бих искала да участвам. Естествено, много се зарадвах, независимо от множеството организационни въпроси – ние все още сме в локдаун, пътуванията се извършват при определени условия и т.н. Много мислих как да представя страната ни. Спрях се на „Есенна елегия“ от Панчо Вадигеров, с чиято музика съм израсла в България. Както и на световни композитори, вдъхновени от българските ритми. Сред тях е големият унгарски композитор и флклорист Бела Барток. Тъй като идеята е да се представи и личността на изпълнителя, ще изпълня произведения от Лигети, Шуберт и др., включени в последния албум, който издадох. Ще прозвучи и преработка на „Хубава си, моя горо“ – популярната песен от нашия градски фолклор. Свързах се с композитора Костадин Генчев и той направи пиеса за цигулка и пиано върху народната песен „Седнало е Джоре“. Това ще бъде и своеобразна кулминация на вечерта. Няма да имаме почти никакво време да репетираме, но Даниел държи да изпълним тази музика, тъй като е свързана с нашата култура. За мен тези две народни песни показват важни страни от българската чувствителност. Едната – меланхолична и носталгична, другата – хумористична, темпераментна. Телевизията поддържа и лайфстрийминг в социалните мрежи, което е много удобно за съвременния човек.  Много ще се радвам, ако българската публика сподели тази емоция с мен, защото искам да се знае, че България и българската традиция винаги са в мен и с мен, и се движат паралелно с всичко друго, което правя.“

Дора споделя също, че работи върху новия си компактдиск „Етюди и прелюдии“, чиято програма ще представи през април в Концертхаус във Виена, ако всичко върви според плановете, разбира се.

Отново през април Даниел Хоуп, музикален директор на Zurich Chamber Orchestra и New Century Chamber Orchestra в Сан Франциско, ще гостува в София, където ще си партнира със Софийската филхармония и оперната прима Александрина Пендачанска в зала „България“. 

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25