Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кукерландия“ в Ямбол, но без гостуващи групи

Снимка: kukerlandia

В град Ямбол и близките населени места, на 12 март започва дългоочакваният фестивал „Кукерландия“, превърнал се в емблема на града. Всяка година събитието събира хиляди участници – кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България. А гостите идват, за да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Мотото на празника е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.



Тазгодишното, 22-ро, издание на „Кукерландия“ ще премине при строго спазване на противоепидемичните мерки в условия на коронавирус – без гостуващи кукерски групи от други населени места и без струпване на много хора на едно място.



„Сега ще направим така, че публиката да отиде при кукерите в нашите населени места, където е автентичната традиция“ – уточни кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев пред кореспондента на БНР Даниела Костова. По тази причина, освен в град Ямбол, традиционните кукерски игри ще се представят и в 13 села на общината.



В програмата на „Кукерландия“ са включени детски кукерски празници, фотографски изложби,  концерт на виртуоза на кавала Теодосий Спасов, изложба на кукерски маски и на детски кукерски рисунки, както и шествия с факли и празнична заря. Пъстрият празник ще продължи до 14 март с богата програма и добро настроение.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30