Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кукерландия“ в Ямбол, но без гостуващи групи

Снимка: kukerlandia

В град Ямбол и близките населени места, на 12 март започва дългоочакваният фестивал „Кукерландия“, превърнал се в емблема на града. Всяка година събитието събира хиляди участници – кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България. А гостите идват, за да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Мотото на празника е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.



Тазгодишното, 22-ро, издание на „Кукерландия“ ще премине при строго спазване на противоепидемичните мерки в условия на коронавирус – без гостуващи кукерски групи от други населени места и без струпване на много хора на едно място.



„Сега ще направим така, че публиката да отиде при кукерите в нашите населени места, където е автентичната традиция“ – уточни кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев пред кореспондента на БНР Даниела Костова. По тази причина, освен в град Ямбол, традиционните кукерски игри ще се представят и в 13 села на общината.



В програмата на „Кукерландия“ са включени детски кукерски празници, фотографски изложби,  концерт на виртуоза на кавала Теодосий Спасов, изложба на кукерски маски и на детски кукерски рисунки, както и шествия с факли и празнична заря. Пъстрият празник ще продължи до 14 март с богата програма и добро настроение.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45